Fantomen på skolan

VFU-praktik i praktiken

Under en lektionslös dag som denna finns väl bara tre saker att syssla med: lektionsplanering, observation och snack med min handledare. Något väntat har jag sysslat med alla tre, lektionsplanering och snack med min handledare tänker jag inte gnata om, istället vänder jag blicken mot min observation, eller snarare mina observationer i allmänhet.

Publicerad Av

Till att börja med är observerande ibland lite klurigt eftersom många lärare låter eleverna jobba själva i grupper, och därmed blir inte läraren så aktiv som jag ibland skulle önska. Men några saker är uppenbara: alla lärare är annorlunda (inte så oväntat kanske) och alla lärare gör/planerar något som jag kan dra nytta av själv. Därför har jag som mål att observera så många olika lärare som möjligt, "Gotta catch 'em all" - Pokemon style, liksom!

Min handledare har redan påpekat att hennes praktikanter inte brukar skutta runt mellan lärare och klassrum så mycket som jag gjort/gör, frågan är förstås om hennes påpekande hade positiva eller negativa konnotationer... :)) Det är ju (som jag tror jag nämnt mer än en gång) så fruktansvärt kul att "hänga" med sköna lärare i deras lärarrum, klassrum och i matsalen så jag kan bara inte låta bli. Man blir lite av en fantom när man glider runt över hela skolan och konstant letar efter olika lärare.

Har redan presenterat mig för så många klasser att presentationerna har börjat få sig ett fast "manus", men mer intressant är att jag börjat märka att jag startar varje lektion på nästan samma sätt: "Hello everyone! (eleverna håller aldrig snattran när jag börjat prata, så därför:) HEY! Listen up, let's start!". Att kraftigt höja rösten har redan börjat komma skrämmande naturligt.

Förresten, någonting väldigt käckt är det faktumet att jag har fått en saftig bunt med skriftliga engelska nationella prov. Äntligen lite autentiska texter från elever i min åldersgrupp, och inte bara det: texterna är från MIN klass! Alltså får jag se om de har snappat upp någonting av allt jag babblat om inför deras prov.

Checka in den här tjocka bunten texter! Den kanske inte ser så värst tjock ut på bilden men jag lovar er, den är välgödd som en sån där "belgian blue"-kossa

Kan heller inte låta bli att nämna att jag kikat igenom alla bilder från Finlandsresan jag skrivit om tidigare, en snabbt kommentar är att de flesta bilderna är... vad ska man säga? Inte helt "stilrena" :)) Stor eloge till Erika som skickat bilderna trots krasslig dator. Några av er kommer få se utvalda bilder från denna bildsamling den här helgen i Umeå.

DSC_0239 3

Ett guldkorn från bildsamlingen, nu har jag äntligen förstått anledningen till de finska elevernas goda PISA-resultat! Vågar inte spoila för mycket inför helgens föredrag, då kanske Lina, föreningens "järnlady" (termen järnlady är något jag kommer få äta upp...), blir arg som en drake! Att hon ens låter mig blogga är visserligen lite riskabelt i sig :))


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla