To Umeå and Beyond

Då sitter man här i och skriver lektionsplaneringar i hotellobyn på Scandic Plaza i Umeå och har det gött i skinnsoffan. Varför då kan man fråga sig, men låt mig först backa tillbaka bandet en bit!

Publicerad Av

Klockan är 6:30 och väckarklockan fräser i öronen på sitt alldeles alldagliga sätt, men denna dag fräser den i en mer ovanlig miljö. Miljön är en sovvagnskupé i nattåget från Stockholm till Umeå och den absoluta och alldeles förträffliga slutdestinationen är den studerandefackliga kursen som pågår under denna helg. Kan egentligen inte klaga på sovvagnskupén i sig men SJ följde sin "personliga" tidtabell, vilket kort sagt innebar att vi kom fram till hotellet endast en och en halvtimme för sent. Impressive!

Action-shot från den hisnande resan

Till själva kursen då, efter frukost, presentationer/introduktion och fika (kan jag ha nämnt att mat/fika är en stor den "fackliga upplevelsen"? hehe) var det dags för den fackliga grundkursen. Petra Norqvist, regional ombudsman för Umeå, höll i snacket och nu känner jag mig ha koll på mycket av grunderna inom fackligt arbete och LR. Vilken sanslös tur att kursen hette "facklig grundkurs" :)) Kan ni gissa vad vi gjorde sen? Vi åt!

Med skolmat som referens får denna mat tre Michelinstjärnor!

Sen till min favoritsektion av den studerandefackliga kursen, workshopsen. Fyra grupper, fyra rum, fyra skolpolitiska frågor, trettio SYV- och lärarstudenter, och en slutgiltig överlevare! Nej, så var det väl inte riktigt men visst lät det lite spännande? Spännande diskussioner hade vi dock, fritt skolval, ordning och reda i klassrummet, vinst i välfärden och de sjunkande PISA-resultaten var alla intressanta ämnen som bidrog till funderingar, tankar och debatter.

Hur kan jag ha skrivit nästan 300 ord utan att ha presenterat den stora dignitären för dagen?! Anders Almgren, vice ordförande för Lärarnas Riksförbund kliver in i föreläsningssalen klockan 16:00 med respektingivande kliv och ett sus hörs genom åhörarna. Alla andra deltagare kanske inte riktigt skulle beskriva händelseförloppet på samma sätt, men det viktiga är att han pratade om den nationella kunskapsskolan. Ett ämne som är oerhört viktigt, han kom in på en del andra ämnen också men framförallt känns det sjukt häftigt att LRs vice ordförande besöker oss studenter i LR Stud, lite star struck blev man allt.

Mannen, myten, legenden i bildform. (fotograf: Glenn Rafors, skönaste SYV-snubben ever!)

Dag två började med oss, nu var det dags för mig, Sofie och Maria att presentera den där mäktiga finladsresan. Presentationen var förstås en hejdundrande succé :)) Roligt var det, hoppas någon annan tyckte det var lika roligt att lyssna som det var för oss att presentera.

Se där! För en gångs skull syns jag någorlunda på bild. Observera att jag fortfarande inte har någon blå LR-tröja (en evig följetong för den som fattar). Tack till Rosemarie Alm för bilden :))

Sammanfattningsvis kan jag säga att denna kurs har varit fantastisk! Om ni har chans att gå på en sån här kurs i framtiden så gör det, snälla! Annars har en tanke slagit sig rot i huvudet under helgens gång, jag blir verkligen behandlad som en strokepatient här borta. Överallt möts jag av serverade bord och behöver sällan tänka över var jag ska vara, vad jag ska göra och vad jag ska äta.

Känner ni att ni vill veta mer om LR, LR Stud och vår verksamhet? Då hänvisar jag er till det här klippet: https://www.youtube.com/watch?v=cPht_QgePjY Länk till annan webbplats. (om någon förväntade sig ett seriöst klipp så ber jag om ursäkt, men då måste jag samtidigt fråga: har ni ens läst mina tidigare blogginlägg?) Tack till Fredrik Stillerud för klippet!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla