Olympiskt guld

VFU-praktik i praktiken

Klockan slår 10 vid Österåkers gymnasium, himlen är klassiskt "Sovjet-grå" och det vilar en bitterhet över att helgen har fått ge vika. Men se där! Plötsligt kliver en längre och lätt stressad praktikant in i sitt praktikplats med planer och drömmar om att avlägsna den Sovjetiska gråheten.

Publicerad Av

Han kommer lastad med fem halvstora studsbollar, två äpplen (av olika slag) och tre bananer - men framförallt kommer han lastad med en lektionsplanering som ska få eleverna att kämpa och slåss för dessa ädla priser. Ni som trodde att nästa sommar-OS skulle ske i Rio har fått allt om bakfoten, när praktikanten öppnar sin lätt pinbeklädda (vågar inte vara för hipp, håller mig till två lite snällare pins) ryggsäck inviger han årets språkolympiad!

Glömde ta bild på de studsbollar jag köpte, men de så ut ungefär så här!

Ett sus hörs bland eleverna när tävlingsschemat skrivs upp på tavlan, hårda grenar som "Swift Speaking Salsa" och "Wikipedia Whirlwind" ska de tävlande lagen klara av. Poängen räknas noga (eller egentligen inte, jag var rätt slarvig) efter varje runda av praktikanten som nu blivit poängkung, Team Aman and the Sugardaddys (coola lagnamn premierades) kopplar snabbt greppet genom att visa prov på mental flexibilitet och starka faktakunskaper i den inledande grenen "Word Stress Shenanigans" - bonuspoängen flyger över rummet likt en flock fladdermöss!

I gren nummer två sprids den olympiska elden över cyberspace där atleterna likt Jamaicanska sprinters ska ta sig från wikipediasida till wikipediasida. Från Nicaragua till History of India, go! Ska man klicka sig fram metodiskt och strategiskt eller panikklicka? Lagen spänner sina ögon på varsin laptop och det är spridda skurar poängmässigt, Searching for Group 4 jobbar sig uppåt men så även The Destined Ones. Från Seth Rogen till Storytelling, go! Lagen imponerar på poängkungen och navigerar det digitala havet med bravur! Alla atleter behöver breaks, och så även dessa - 20 minuter får atleterna pusta ut.

Efter breaket är det in i hetluften igen i "Swift Speaking Salsa", och när atleterna återkommer till arenan ser de fem stolar sida vid sida. Nu testas atleternas mentala kvickhet och kreativitet, prata om sports i 30 sekunder i sträck utan att tveka, upprepa dig, eller byta ämne, go! Några klarar pressen, andra inte och stolarna töms en efter en. Vad är detta? Har poängkungen underskattat atleternas färdigheter? För klockan tickar och tre atleter låter sig inte besegras - de rankas istället efter språkliga färdigheter. Nästa ämne: Travelling, go! Återigen visar atleterna prov på adaptivitet och kreativitet och poängkungen behöver improvisera så alla atleter får en chans att sitta i de olympiska sätena. Vad heter Nepals huvudstad? En atlet snappar åt sig bonuspoängen genom att förstås säga "Katmandu"!

Dags för den sista och avgörande grenen vid namn "Lethal Letters", och Team Aman and the Sugardaddys kämpar om guldet mot The Destined Ones. Sex stycken kategorier, en bokstav, fyll i varje kategori med ett så unikt ord så möjligt som börjar på bokstaven poängkungen skrivit på tavlan. Klockan har tyvärr börjat bli det största hotet för dessa olympiska spel och endast två bokstäver hinns skrivas upp på tavlan innan segrarna koras, och prismässigt är det så att The Winners take it all! Applåder och tjut ekar i arenan när Team Aman and the Sugardaddys kliver fram till podiet för att ta emot varsin lustigt färgad halvstor gummiboll och frukt.

Röken har lagt sig och arenan är tom (hann tyvärr inte ta bild på vinnarna, tiden var knapp!)

Som poängkung blir man matt, det var jobbigt men samtidigt väldigt kul att ha en "leklektion" - de absolut flesta eleverna ville verkligen vara med! Vinnarna trodde allt att de vann ett olympiskt guld, men det var det ju jag som gjorde! Hur som helst har jag min personliga olympiad imorgon, då ska jag få besök från universitetet och då smäller det på riktigt. Ska bli spännande tycker jag!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla