Slutet gott, allting gott!

VFU-praktik i praktiken

Då sitter man här och knappar på tangenterna som så många gånger förr, och mycket tangentknappande har det allt blivit de senaste veckorna - inlägg efter inlägg med mina högst personliga tankar om en väldigt häftig praktik. Vet inte riktigt vilken känsla jag förväntade mig, men jag känner mig sprallig och väldigt glad ändå trots att det är över.

Publicerad Av

Jag vet helt säkert att jag har haft en nästan magisk tur med var jag placerats, nu är inte min handledare bra endast på grund av ren tur, men jag hade lätt kunnat placerats någon annanstans. Dags att summera och blicka framåt alltså, känns konstigt att läsa mina första inlägg - om jag bara visste vad som väntade runt hörnet då!

Blommor, choklad och kort till från mig och Esmat till vår handledare (om någon elev läser detta: lärare uppskattar sånt här galet mycket! - gymnasielärare får sällan något najs av sina elever nuförtiden).

Mycket finns förstås arkiverat i mina tidigare inlägg, men det är alltid kul att blicka tillbaka på de mest lustiga, intensiva eller märkligaste händelserna under ens praktik. Tänker därför göra en spontan lista över några sköna anekdoter under denna period, listan kommer knappast vara i kronologisk ordning:

* Gången då jag äntrar (är ypperligt förtjust i ordet äntrar) lärarrummet och möts av en intensiv diskussion om huruvida filmen 300 Länk till annan webbplats. är grym eller usel. Det som gör det här så lajbans är att diskussionen är högst allvarlig och visar tecken på att ha pågått under en längre tid. Jag flikar in mina tankar om filmen, att den är så over the top att den blir bra - plus att den har så många fantastiska one-liners, jag ger filmen tummen upp vilket absolut inte accepteras av den ene läraren.

"Det var här det hända va..." (känner ni igen klippet får ni en digital high-five här och nu!) Här har vi arenan för 300-snacket, men framförallt har jag suttit åtskilliga timmar här och "jobbat" :))

* Då jag var provvakt och såg till min stora fascination en elev som var riktigt skrämmande lik en ung Sean Penn, försökte något diskret jämföra hans fejs med bilder på Google (ja, man blir snabbt uttråkad som provvakt...).

* Den något märkliga, första lektionen jag höll i, innehållsmässigt var det OK men det var så fruktansvärt varmt att jag svettades konstant i två timmar - eleverna måste trott jag var galet nervös eller något, ryckte efter vattenflaskan varannan minut kändes det om.

* Känslan när TVÅ av 23 elever lämnar in sin läxa, hur ska man ens reagera? Valde att skratta, har ännu inte kommit mycket längre i min lösning på problemet.

* När jag efter min korta presentation av  mig själv under en observation får applåder, det må låta som något helt ointressant, men jag har trots allt introducerat mig själv snabbt inför många klasser och de flesta har som mest uppvisat ett ansiktsuttryck som bäst kan beskrivas som "meh".

* Känslan när nästan ingen av mina elever väljer att göra mina asroliga lyssningsövningar inför deras nationella prov, de vet inte vad de gick miste om! Men framförallt gick jag miste om flera timmar en sen kväll/natt nästan helt i onödan...

Önskar att jag kunde lista alla anekdoter jag har i tankarna, men i och med att i alla fall några av mina elever har hittat hit (och även några lärare på skolan) blir man lite mer vaksam över vad man skriver och inte skriver :))

Det är trots allt dags att varva ner denna blogg för denna gång oavsett om jag vill eller inte, men först vill jag tacka alla grymma människor på Österåkers gymnasium som har gjort denna praktik riktigt rock 'n' roll:

Mary Anne, Christian, Fredrik, Peter, Katherine, Anne, Jill, Peter R, Janne, Carin, Maria, Paolo, NA3, NA2, Esmat och sist men inte minst Madelene som har behövt stå ut med mig dagligen och allt vad det innebär :)) - alla dessa personer (och den/de jag säkert glömt bort, sorry!) har gjort mig fullständigt säker på att jag valt rätt yrke. Blir ni placerad på Österåkers gymnasium under någon av era VFU-perioder så gör ett lyckotjut, för ni har då vunnit något slags lotteri.

Sista steget innan jag lämnar skolan för denna VFU.

Ni trodde allt jag hade glömt er, eller hur? Nej då, jag tycket det har varit riktigt fränt att det faktiskt funnits några som läst den har "så kallade" bloggen. Låter som en fet klyscha, men om någon av er ens har haft hälften så roligt av att läsa denna blogg som den har varit för mig att skriva - då har ni haft det bra! Samtidigt har jag allt fått en ökad respekt för alla andra dagliga bloggare där ute, det är klurigt att försöka få till intressanta blogginlägg såhär ofta, men kul är det.

Jag återkommer säkert med något fantominlägg förr eller senare, men nu vill jag vända blicken mot nästa äventyr: Sommarhäng för alla lärarstudenter i Stockholm - nu blev ni allt nyfikna förstår jag! Måndagen den 2:a juni mellan 12:00 och 18:00 blir det ett soft sommarhäng för alla Stockholms lärarstudenter på Frescati. Schemat är fullspäckat med eldshow, besök från LR's eminente ordförande Bo Johansson, lekar, mat och dryck, politikerdebatt och mycket, mycket mer! Kika förbi vetja. Mer info hittar ni här Länk till annan webbplats.

Ett sista hejdå från några teknikare, programmet jag själv gick när det väl begav sig!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla