En höst fylld av engagemang!

Sommaren börjar långsamt kliva av scenen och ge plats åt en ny, fräsch årstid: hösten! Det innebär inte endast att vi lärarstudenter återgår till djupdykningar i skolböcker, för genomtänkta diskussioner inom våra ämnen, eller lyssnar på magnifika föreläsningar - det innebär framförallt att vi i LR Stud Stockholm är tillbaka med buller och bång!

Publicerad Av

Och vilket buller och bång det har varit! Vi var så nöjda med senaste vårterminens slutevent "Sommarhäng för alla lärarstudenter i Stockholm" att vi helt enkelt gjorde ett sommarhäng 2.0 - kallat "Hösthäng för alla lärarstudenter i Stockholm", av naturliga skäl :)) Jag tror och hoppas att många av er som läser detta var och "hängde" med oss under själva hösthänget, men för er som inte var där kommer nu en sammanfattning:

På menyn för dagen stod först en politikerdebatt om skolan med deltagarna Ibrahim Baylan (S), Maria Stockhaus (M), Lotta Edholm (FP), Annika Hirvonen (MP), Freddy Grip (V) och Jenny Sandsten (F!). Frågor som: "Vad har ni för långsiktiga planer för skolan?" och "Vad beror sjunkande kunskapsresultat på och vilka satsningar behövs?" ställdes av vår ordförande och tillika moderator för dagen Lina.

Se där! Intresserade lärarstudenter har flockats och debatten är igång!

Dagens andra stora moment var panelsamtalet om rasism och antirasism i skolan där frågor som "Vad är rasism?" och "Hur hanterar man rasism i klassrummet som lärare?" ställdes och besvarades med bravur, bland annat av Per-Åke Westerlund, aktivist och författare av boken "Från Kungsan till Kärrtorp". Detta panelsamtal är dessutom startskottet på LR Studs stora hösttema "En skola fri från rasism" - ett tema som vi tycker är oerhört viktigt, dels för att rasism ÄR ett svårt ämne att hantera som lärare, och dels för att vi känner att lärarstudenter överlag inte får den grund och utbildning de behöver för att hantera eventuell rasism ute på sina skolor. Läser du det här och nickar instämmandes? Ja, då tycker jag allt du klickar dig vidare till anmälan till årets höstkonferens där temat är ... En skola fri från rasism!

Åter till hösthänget, för det fanns en uppsjö av riktigt balla lekar, tal, tävlingar, eldshow, mackor o.s.v.! Men vad som var absolut ballast var tipsrundan (kanske skriver jag detta bara för att jag själv gjorde den, eller så var den helt enkelt sjukt ball). Hur som helst, jag vill härmed ge er en liiiiten inblick i livet som något virrig och försenad tipsrundekonstruktör (bra titel, eller hur?). En tipsrunda bör ha frågor placerade på träd, tycker jag i alla fall, och för att få upp lapparna krävs en häftpistol med tillhörande häften. Nu saknades det något, och som ni säkert förstår handlar det om själva häftena - "borde" inte vara några konstigheter att fixa tänkte jag men jag kunde inte haft mer fel. Efter att ha irrat runt bland ALLA tänkbara butiker vid SU, och då även SU-butiken inräknad (en mycket märklig butik placerad på bunkernivå vid Arrhenuislaboratoriet, som inte säljer till privatpersoner (?!) och där den enda personalen jag kunde hitta endast talade engelska) och efter att ha testat 72 olika häften i fem butiker utan framgång blev min sista utväg att be om en häftpistol från någon av partiernas valstugor - Centerpartiet levererade och räddade därmed årets tipsrunda! :))

Här har vi en av frågorna, kan du svaret?

Tävlingar har förstås sina vinnare, och förutom tipsrundan hade vi också en selfie-tävling där man skulle lägga upp en bild på sig själv och visar hur taggad man är inför höstterminen. Vinnare av tipsrundan och ett presentkort på 300 kr hos Adlibris var Daniel Söderström, med 11 rätt av 15. Vinnare av selfie-tävlingen och ett 30-dagars kort hos SL var Max Andersson med detta bidrag:

Kurslitteratur kostar... :))

Nu till något som hände väldigt nyligen, och det jag syftar på är EngageradMiddagen - det var en middag för de som var nyfikna och ville veta mer om vad vi i LR Stud Stockholm sysslar med, men även för de som själva hade idéer och tankar om framtida aktiviteter. Snacka om att det sprudlade av idéer alltså! Sammanlagt satt vi 20 stycken lärarstudenter och kom med förslag på vad vi borde, kan och vill göra i framtiden - och jag vill bara få det sagt att träffar som dessa är ovärderliga för oss i styrelsen och föreningen som sådan. Vi vill, som ni säkert förstår, höra vad ni har att säga eftersom vi representerar er och era intressen. Sen är det alltid trevligt att träffa andra lärarstudenter, eller hur? Och buffén var maffig, tyvärr lyckades jag inte med mitt ständiga buffémål: att prova lite av allt. Jag är fullt övertygad om att jag och ni kommer få se mer av personerna som är med i bilden här under, hösten blir tveklöst fullspäckad med engagemang!

LR Studdare: mätta i magen men hungriga i sinnet!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla