Stora Starka Saco

Visst får man ibland känslan av att man är en del av någonting större? Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening är definitivt det, och det stora och starka jag syftar på är Sveriges Akademikers Centralorganisations studentråd med sina 1 000 000 medlemmar och 22 studentsektioner!

Publicerad Av

Stora organisationer jobbar framförallt med stora och viktiga frågor, men har dessutom stora årskongresser. :))

LR Stud fyllde upp sina fem delegatplatser, där jag (hör och häpna!) var en av de utvalda att bege sig ut på ett äventyr vid Bosön under en helg. Bosön, med sina träningsanläggningar och mötesplatser för motionerande ungdomar och vuxna var ett perfekt ställe för oss att behandla motioner (hehe). En liten, och viktig detalj, som helt enkelt måste nämnas är hur tjusigt färgkodade handlingarna som kom med posten en bra bit innan kongressen var. Dessutom var pappret av en kvalité jag knappt ens minns fanns!

Kolla på färgerna!

Nåja, det fanns mer än papper att imponeras av när man väl var på plats! Personligen möts jag omgående av (för mig) välkända ansikten som Freddy Grip och LR Studs egna Fabio, Robert Ljungquist. Efter kortare presentationer och "kongresskola" så var det dags för dagens gästtalare i form av Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Hon inledde med att säga att Sverige behöver ett starkt utbildningssystem för att klara av den ökande globala konkurrensen och den allt öppnare världen med bland annat ökad invandring som följd. Hon fortsatte med att förklara att de högre utbildningarna i landet behöver vara mer kopplade till den senaste forskningen och att regeringen har som plan att addera 5000 högskoleplatser redan nästa år. Hennes bomb var dock hennes "icke-promptade" del om att förbättra lärarutbildningarna via bättre VFU, bättre vetenskaplig grund, fler lärare på högskolorna med forskarbakgrund, och mer pengar till lärarutbildningarna! Vad hon dock blev "promptad" att svara på var huruvida regeringen planerar att lösa krisen med bristen på lärarstudenter inom bland annat matematik, fysik och moderna språk. Svaret var mångfacetterat: stärka kvalitén på utbildningen, en nationell lärarsatsning på tre miljarder till 2016, förbättrad arbetssituation i form av ökat stöd från rektorer, och ökad forskningsanknytning för lärarna under och efter utbildningen. Min (korta) analys lyder följande: Helene Hellmark Knutssons tal gav oss inga originella, fantastiska, eller storslagna lösningar på våra problem - men är man optimist så ler man åt att hon tog upp problemen vi lärarstudenter har specifikt, något hon inte gjorde med någon annan arbetsgrupp eller förening. Som en slutkläm måste jag säga att hon dessutom är _rymdminister_ - sjukt coolt för mig som fortfarande lever gott på efterdyningarna av filmen Interstellar!

Här har vi vår rymdminister på bild

Efter talet var det back to business så att säga, påverkanstorg med diverse motioner och propositioner (skrev nästan prepositioner, lite arbetsskadad är man allt som språklärarstudent...) skulle behandlas. Torgen skapade en del diskussioner, och de efterföljande plenumförhandlingarna likaså! Stort fokus las på JUSEKs motion om att öka SACO studentråds fokus på jämställdhet på arbetsmarknaden utifrån samtliga diskrimineringsgrunder, som till sist bifölls (eller "fick bifall"? mitt plenumvokabulär är inte helt färdigutvecklat känner jag). Även JUSEKs motion om att styrelsen ska fortsätta att utreda tillämpningen av studerandemedarbetaravtal bifölls, sen var det en del motioner som fick avslag men jag ska inte gå in för mycket på det här i detalj! Hur som helst, att vifta med röstlappar, uppleva påverkanstorgen och plenumförhandlingarna var häftigt och lärorikt.

Hotellet var uppdelat i olika hus med tillhörande namn, tyvärr fick jag inte bo i huset som av uppenbara skäl hade passat mig bäst.

Dag två började med en robust frukost (tyckte mig känna att havregrynsgröten var extra mäktig, troligtvis för att mätta alla vältränade idrottares magar som var på plats) och fortsatte med plenumförhandlingar, en viktig fråga som kom upp var ifall denna typ av årskongress skall genomföras varje eller vartannat år i framtiden. Svart blev att vi behåller denna typ av kongress, det vill säga varje år. Då vi till slut började närma oss slutet av schemat var det dags att med pompa och ståt välja in den nya styrelsen för Saco studentråd. Kristin Öster från pyskologförbundet blev vald till ordförande, och jag lovar att ni kan känna er trygga i det valet för hon sken av energi och intellekt under hela helgen - så det så!

Den nya styrelsen står stolt och ler (typ) åt kamerorna

Avslutningsvis vill jag säga att det har varit kul, lärorikt men också en ära att få representera LR Stud och våra 18 000+ (kan inte riktigt siffran exakt, sorry!) medlemmar under Saco studentråds årskongress. Hoppas att vårt deltagande har gjort Saco studentråd ännu större och starkare, ett mål som jag antar att många av de andra besökarna vid Bosön hade för helgen (både de från andra föreningar och de som var där för att träna, hihi) För mig personligen har denna kongress gett mig erfarenheter och lärdomar inför LR Studs egna årskonvent nu i februari, ett konvent jag definitivt ser fram emot och jag som jag tycker ni alla ska besöka när det väl beger sig! :))

Här står vi, ute i kylan, de fem delegaterna från LR Stud, från vänster: Tim, Elina, Jinnie, Jasmine, och Sebastian (det är jag alltså för den som undrar) - kollar ni noga ser ni de tuffa halsbanden vi fick under kongressen!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla