Försnack inför Almedalen

Oh boy! Det är med de orden (som på ett kompakt sätt beskriver både min längtan och nervositet inför det som komma skall) som denna blogg om Almedalsveckan 2015 inleds. För nu börjar det verkligen närma sig, om nästan exakt en vecka kliver jag av färjan i Visby som då kommer blomstra, bubbla och skimra av Almedalsprakt. Det blir min första tur till Almedalen någonsin - härligt ska det bli!

Publicerad Av

Den mer noggranna läsaren räknar omgående ut att jag anländer till Visby på måndag kväll och har därmed äntrat färjan mot Gotland något sent (Almedalsveckan börjar alltså officiellt söndagen den 28:e juni). Synd är väl det, men jag väljer att jämföra mig själv med den nu klassiske norska fotbollsspelaren Ole Gunnar Solskjær som gång på gång under 90-talet började matcherna på avbytarbänken för att sedan kliva in under andra halvlek och avgöra matcherna i Manchester Uniteds favör. Vad denna jämförelse också vittnar om (annat än att den kanske är lite obskyr ...) är förstås att vi har en formidabel spelartrupp på nio studdare på plats i Almedalen bestående av både "Youngbloods" och veteraner (där jag förstås utgör undantaget med min perfekta medelålder) för att maximera våra vinstchanser! Ni kommer få reda på vilka alla dessa nio personer är förr eller senare men vi har tunga pjäser på plats i form av Stud-ordförande Isak, ledamöter från den centrala styrelsen samt aktiva medlemmar direkt från lokalföreningar runtom i landet.

Bloggande är ju av sin natur narcissistisk och därför känns en kortare presentation av mig passande: Sebastian Forsman heter jag och läser till ämneslärare för gymnasiet med inriktning engelska och historia vid Stockholms universitet. Som LR-Studdare är jag vice ordförande (ja, jag är den första att erkänna att den titeln endast existerar för att boosta mitt ego) i Stockholms lokalförening och som ledamot i den centrala styrelsen. Bloggen kommer mest handla om mina tankar och upplevelser under vår galna vecka i Almedalen, jag är inte den som gillar att lova för mycket men det jag kan lova är att det kommer en uppdatering varje kväll med highlights från dagen med hjälp av färgbilder, utsvängningar och eventuellt usla rim (en framtida rubrik jag jobbar på är "Galen i Dalen" eller "Almegalen i Dalen" - A work in progress som man brukar säga ...). Med ett programutbud på minst 3383 evenemang, 1459 arrangörer och 30 000 besökare tror jag knappast brist på bloggmaterial kommer vara ett kännbart problem.

Jag tror högt om mina läsare (frågan är dock om mina läsare tror lika högt om mig, hehe) och därför kommer här inte en långdragen presentation om vad Almedalen är och dess historiska bakgrund eftersom jag tror ingen över 11 års ålder kan ha missat detta politiska jippo. En historisk detalj som jag ändå känner jag måste inkludera är att Olof Palme, dåvarande utbildningsminister, faktiskt var den som startade hela kalaset 1968 - skolpolitiker ledde vägen på den tiden alltså! Nu för tiden är det, som vi alla vet, Lärarnas Riksförbund som leder vägen inom skolpolitiken och det konkretiseras inte enbart genom en handfull aktiviteter under Almedalsveckan.

Kollar vi på vad vi i LR Stud har för planer för Almedalen så vill jag endast ge er en teaser i form av bilden nedan. Följ oss på Twitter och Instagram @LR_Stud för att följa vår kampanj när den väl har rullat igång!

Almedalen kampanj teaser 2

En sista och viktig punkt inför Almedalsveckan är det faktumet att jag representerar ER (känn er utpekade! I alla fall om ni är medlem i LR) och det innebär att jag mer än gärna framför frågor, funderingar och åsikter som NI vill att skolpolitiker eller andra aktiva inom skolan skulle behöva ta del av. Vågar, likt bloggandet, inte lova för mycket men jag ska bannemig försöka i alla fall! Själv har jag nyligen läst färdigt English III for Teaching at Upper Secondary Schools (kort och gott kursnamn) på Stockholms universitet och jag hade ärligt talat inte en lärarledd lektion oftare än _EN_ gång var 12:e dag i snitt, det är inte OK och det tänker jag framföra till de som förhoppningsvis kan göra skillnad (om bl.a. antalet lärarledda timmar skriver dessutom Isak om i denna dagsfärska artikel HÄR Länk till annan webbplats.). Långsiktiga planer för skolan skulle jag också vilja höra mer om, kan en politiker tänka längre än fyra år?! Många svåra frågor, jag undrar om man får något vettigt svar. :)


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla