En sjuk start på VFU nummer två

Man brukar säga att efterföljare aldrig är lika bra som originalet, titta bara på Jaws II, Anchorman II eller The Hangover Part II. Jag  väljer dock att se min andra VFU som Terminator II: Judgment Day som på många sätt överträffar originalet.

Publicerad Av

Inte för att min första VFU var som Terminator (originalet), dvs en något luddig film som var mer skräck än sci-fi och action, utan snarare tvärtom - den var fantastisk! Nu förväntar jag mig dock bättre lektioner, bättre bedömning och bättre bloggande under VFU nummer två. Det är inga viloveckor som väntar heller, en studerandefacklig kurs i Halmstad väntar till helgen och ett möte med den centrala styrelsen helgen efter. Ses vi kanske i Halmstad?

Kort om mig då: sitter som vice-ordförande här i LR Stud Stockholm (har faktiskt agerat ordförande nu ett tag då vår ordförande Sofie surfat runt i Portugal på utlands-VFU i en månad, jag är bara nöjd över att alla har överlevt med mig vid rodret - man ska inte ha för höga förväntningar!). Sitter också i den förträffliga centrala styrelsen som ledamot där jag mest leker lite med hemsidan, StudentNytt, rekrytering och våra kurser. Läser till engelsk- och historialärare till gymnasieskolan på SU och har precis börjat mitt tredje år. Annars gillar jag filmer, serier och att ibland träna (tråkigt att sitta still för länge, eller hur?). En viss förkärlek finns det kanske till att blogga också, då jag ändå har roat (mest) mig själv med detta flera gånger nu.

Hur som helst, då var man tillbaka igen i skolan som var skådeplatsen för min första VFU och allt vad det innebar: Min första lektion som lärare, min första kaffeklunk i lärarrummet, min första observation, min första riktiga smak av lärarlivet (som mest smakade kaffe), mitt första trepartssamtal och framförallt mitt första LR-bloggande! (jag tvivlar på att min handledare ansåg att mitt bloggande var det som skulle skrivas efter "framförallt" i den listan ...)

Jag har alltså samma handledare, samma lärarkumpan och har återigen naturklasser i engelska på samma skola - Är det här någon slags Groundhog Day-VFU?! Jag vet inte, jag ska ju trots allt klara av att bedöma elever på ett klart effektivare sätt nu än förra gången, hur det ska gå kan bara framtiden utvisa (vilket fegt uttryck det är, eller hur?). Har jag blivit en bättre lärare? Kanske lite, på både gott och ont så känns inte tanken på att hålla en lektion lika omvälvande och tokig längre.

Nåja, första lektionen höll jag faktiskt redan igår med min NA1:a - då blev det mycket retorik, public speaking och annat trevligt, fick faktiskt mycket av min inspiration från ett blogginlägg från en av de mystiska ämnesspanarna vid namn Robin Smith (namnet klingar agent på lång väg) som handlade om effektiv återkoppling med hjälp av YouTube. Det gick alldeles lysande och att hålla tal kommer förbli temat för min kära NA1:a.
Nä, jag ska sluta ljuga. Det har visserligen varit en sjuk start på min andra VFU men det beror endast på att jag varit sjuk tre av fyra dagar än så länge. Jag har alltså inte hållit i en enda lektion än, jag har mest sovit här hemma och fantiserat över att jag är "patient zero" av en ny och livsfarlig variant av förkylning a la filmen Contagion (jag kanske kollar på för mycket film inser jag nu ...). En sämre start på en VFU går nog inte att uppleva, men jag börjar befrias från förkylningsbojorna och jag har mycket att ta ikapp!

Den korta tiden jag varit på min skola så har jag roat mig mycket med boken som ni ser på bilden nedan som alltså är en ordbok över amerikanska slanguttryck, ni får bilden på framsidan vid ett senare tillfälle (årets cliffhanger om ni frågar mig). Jag vill ju inte vara en "fuddy-duddy"!


Sebastian Forsman

Studerar till gymnasielärare i engelska och historia. Tidigare engagerad i LR Stud Stockholm.

Mejla