Nej, alla ses inte på Bokmässan.

Dags för Bokmässa igen. Flera dagars möjlighet att för en liten penning kunna lyssna på intressanta föredrag, gå med på seminarier och ta till sig nytt material. En chans att prata med makthavare, författare och kulturorganisationer. Vi lärare kan få ställa frågor direkt till de som skapar läromedlen, bevakar våra fackliga intressen eller fattar besluten i skol- och kulturpolitiken.

Publicerad Av

Bokmässan erbjuder så mycket, och var och en har möjlighet att sätta ihop det program och innehåll som ger mest för den egna verksamheten och den egna utvecklingen. Dessutom har lärare på Bokmässan en fantastisk möjlighet att nätverka, att knyta nya kontakter och stärka banden till det utvidgade kollegiet.

Foto: Tom Murphy VII
Foto: Tom Murphy VII

Tyvärr är Bokmässan en möjlighet för några, inte för alla.

För vissa är det helt enkelt för långt att åka, för dyrt att ta sig till Göteborg och kanske hade det också krävts övernattningar man inte har råd med. För andra hade det varit nära och enkelt att åka, men man har inte fått tid eller praktisk möjlighet att göra sig fri och komma till Bokmässan. För en del lärare har det blivit en principfråga att man åker inte på fortbildning som man förväntas bekosta själv.

Vi pratar om vikten av likvärdighet i skolan. När det gäller lärares möjlighet till fortbildning finns det idag ingen likvärdighet alls. Huvudmännens förutsättningar skiljer sig extremt åt, liksom synen på vad som är fortbildning, vilken sorts lärande lärare behöver för att utvecklas och utveckla sin undervisning. Vissa får åka på kvalificerad fortbildning, andra får åka om de står för alla kostnader själva, ytterligare andra får inte åka alls. Så här har det blivit när lärares fortbildning lämnas vind för våg utan varken statlig styrning eller likvärdiga resurser.

Så nej, jag vet att vi alla inte kan ses på Bokmässan. Tyvärr.

Men via lr.bloggar kan vi alla ta del av några lärares tankar och upplevelser från Bokmässan, med fokus på Skolspåret. Så om inte annars, så hoppas jag att vi ses här!


Ylva Pettersson

Legitimerad lärare i kulturhistoria, teater och historia på gymnasiet.

Mejla