Hösten är här och det är dags att bli varm i kläderna!

Groundhog day - eller?

Andra året som arbetande efter sina studier borde man på något sätt kommit in i sitt arbete och således gå på rutin. Material som skapades året innan; någon form av grovplanering som man slet med; situationer som uppstått - "jag har nog sett allt!" Man har ju trots allt gjort det en gång tidigare - nu är det bara att göra det en gång till, och en gång till, och….  

Publicerad Av

Det skulle visa sig att det inte är så förutsägbart i läraryrket. Jag själv hade någon slags bild av att allt skulle flyta på obehindrat mitt andra år som lärare, men förstod snabbt när en kollega i arbetslaget sa ”Hörru pojkvasker, du blir inte varm i kläderna än på många år. Det tar fem, kanske tio år” att det kanske skulle ta lite längre tid än så. Inte förvånande, egentligen, men det fick mig ändå att tänka till.

Vilka fördelar finns det då som nyexad lärare? Du som läser detta kanske fortfarande studerar. Du kanske går din första termin, eller din tionde. Och du kanske undrar hur det kommer vara när du verkligen är färdig. Färdig blir man aldrig. Det må låta klyschigt men jag tror verkligen att det är så. När man väl känner sig färdig är det möjligt att det är dags att lägga pekpinnen på hyllan, en gång för alla. Men, du tar iallafall examen och börjar jobba som lärare - så du blir åtminstone färdig med dina studier. Känner du dig verkligen redo nu när du börjar närma dig examen? Kanske. Kommer du vara lika trygg i din roll som mer erfarna kollegor? Antagligen inte, men det går snabbare att känna sig trygg än vad man kan tro - så länge man inte ställer för stora krav på sig själv.

Fördelar var det, ja! Visst finns de. Utnyttja din energi, ambition och kunskap. Du är påläst, förhoppningsfull och nervös. Nervositeten är positiv och viktig, så använd den till din fördel genom att vara ödmjuk i ditt förhållningssätt. Utnyttja att dina kollegor och skolledning förstår att allt är en röra för dig; erkänn att du tycker att det är svårt, och erkänn att du tycker att vissa saker förvirrar dig. Du har rätt till att upptäcka och fråga - så gör det! Att bli varm i kläderna och bara sätta sig och mysa i en yllekofta får du inte göra än på några år. Passa på när du är nyfiken, och ifrågasätt dig själv när du inte känner dig nyfiken längre. Ska vi förmedla livslångt lärande måste vi ju föregå med gott exempel. Agera svamp. Sug åt dig all kunskap som dina kollegor kan förmedla. Var ödmjuk i mötet med både elever och kollegor.

På något sätt är jag glad för att jag inte går på autopilot, och kanske är det så att nyfikenheten är den största fördelen med att vara ny i yrket. Nu gäller det bara att behålla den.”Egentligen gäller det endast detta; att inte tröttna, aldrig bli ointresserad, likgiltig, tappa sin dyrbara nyfikenhet – då tillåter man sig att dö. Så enkelt är det, är det inte?”

Tove Jansson


Zebastian Lindell

Gymnasielärare i Svenska och Engelska i Örebro.

Mejla