LR Stud förbereder mig för läraryrket

– Har du bara tid att prioritera en sak utöver lärar- eller vägledarstudierna så tycker jag att du ska engagera dig i LR Stud, säger lärarstudenten Jenny Lind.
– För mig var det självklart att välja det som jag kommer ha nytta av under mitt framtida yrkesliv.

Uppdaterad

Jenny Lind visste ingenting om LR Stud när hon fick ett mail om en höstkonferens i Linköping. Boende, resa och mat ingick, så Jenny tänkte att hon inte hade något att förlora på att följa med.

– Det var en fantastisk helg med intressanta föreläsare och jag träffade massor av nya människor. För mig är det en jätteviktig del av LR Stud, att jag utökar mitt kollegium och lär känna engagerade blivande lärare och vägledare innan jag ens har börjat jobba. Efter den första konferensen har jag försökt åka på allt jag kan som LR Stud ordnar och jag lär mig alltid massor.

Vad har du fått lära dig som medlem i LR Stud?

– Jag har fått bra koll på mina rättigheter och skyldigheter som lärare, det tycker jag är det viktigaste. Vi pratar också om hur man kan hantera rasism i skolan, vad man gör om man blir diskriminerad för att man bryter mot någon norm och hur man inkluderar alla elever. Vi har även fått ergonomitips och råd om hur man kan använda rösten för att inte slita ut den. Det är en stor bredd av frågor som man behöver i jobbet men som inte ryms i utbildningen.

Hur gör man om man själv vill göra något tillsammans med LR Stud?

– På många högskolor finns det en lokal LR Stud-förening som man kan engagera sig i. Annars kan man starta upp en lokalförening och anordna seminarier, föreläsningar, grillhäng – helt enkelt mötesplatser för lärar- och syv-studenter. Man kan också åka på de nationella konferenserna och kurserna. Där lär man snabbt känna massor av engagerade studenter.

Vad säger du till den som funderar på att börja engagera sig i LR Stud?

– Jag är själv en person som engagerar mig i mycket och till slut kommer man till en punkt när man måste prioritera. Studierna är förstås viktigast, men när jag funderade över vad mer jag ska prioritera så kändes det självklart att välja det som kommer att gynna mig i mitt framtida yrke. Då blev LR Stud ett givet val eftersom jag får lära mig konkreta saker som kommer hjälpa mig när jag börjar jobba.


Karin Sjödin

Skribent

Skicka e-post