Nermina fick jobbet tillbaka med ombudens hjälp

”Det var det här jag ville hela tiden – att få jobba som lärare igen”

När Nermina var föräldraledig blev hon uppsagd från sin lärartjänst på grund av arbetsbrist, trots många års anställningstid i kommunen. Vägen tillbaka till en fast tjänst var lång, men med sitt ombuds hjälp fick Nerminas historia ett lyckligt slut.

Foto: Malin Grönborg

Nermina Kosovac hade arbetat som SO-lärare i nio år när hon tillsammans med ett 25-tal andra lärare i kommunen fick veta att hon var övertalig. Beskedet kom när Nermina var gravid med sitt första barn, och under föräldraledigheten sade kommunen upp henne.
– Det var fruktansvärt att bli uppsagd. Jag var jätteorolig för hur det skulle bli sen och hur det skulle gå ekonomiskt. När jag läste till lärare fick jag hela tiden höra att det var brist på SO-lärare, och det var inga problem att få jobb efter utbildningen. När beskedet kom hade jag jobbat så pass länge, så jag hade absolut inte väntat mig att bli uppsagd.

Med hjälp av sitt fackliga LR-ombud på skolan, och Lärarnas Riksförbund centralt, fick Nermina senare ett skadestånd från arbetsgivaren, eftersom det visat sig att de hade gjort fel som sagt upp henne utan att först försöka hitta en annan tjänst i kommunen.

Nermina blev gravid med sitt andra barn och fortsatte vara föräldraledig. Hoppet fanns att det skulle lösa sig med en ny tjänst tills hon skulle börja arbeta igen. Eftersom Nermina hade varit anställd en längre period innan hon blev uppsagd hade hon företrädesrätt, vilket innebär att hon skulle ha erbjudits en tjänst när en blev ledig.
– Jag försökte fokusera på barnen och tänkte att det löser sig nog till min föräldraledighet är slut. Men under tiden jag var borta fick jag en ny rektor på skolan och det kändes som att ingen bevakade mina intressen längre.

”Jag började tro att jag aldrig skulle lyckas ta mig tillbaka till läraryrket. Hur jag än kämpade så gick det inte.”

Nermina Kosovac

Nermina blev inte erbjuden någon ny tjänst och försökte därför ta sig tillbaka genom att ta vikariat i kommunen, men det gick inte att få ihop tillräckligt många timmar för att bli inlasad.
– Under den perioden blev jag olycklig och började tro att jag aldrig skulle lyckas ta mig tillbaka till läraryrket. Hur jag än kämpade så gick det inte. Jag tog kontakt med mitt ombud igen eftersom jag kände att något inte stämde, och hon upptäckte då att andra SO-lärare fått tjänster som jag borde erbjudits.

När det visade sig att kommunen inte hade tagit hänsyn till företrädesrätten så startade Nerminas ombud och Lärarnas Riksförbund en process mot arbetsgivaren.
– Jag behövde inte vara inblandad i den processen, och det tyckte jag var jätteskönt. Till slut gick det vägen, och jag fick tillbaka min fasta tjänst i kommunen. Jag fick även läsa till svenska för att få en bredare behörighet, och arbetsgivaren betalade en del av tiden för de studierna.

Även om det hade varit en tuff period i Nerminas liv så tyckte hon att det kändes bra när hon fick tillbaka sin tillsvidareanställning, nu i en annan skola i kommunen där hon nu har jobbat i flera år.
– Jag var så tacksam över att få jobbet tillbaka, för det var det jag ville hela tiden – att få jobba som lärare igen. Jag hade inte fixat det här på egen hand och jag kände mig väldigt ensam innan det löste sig. Hade jag inte fått stöd av mitt ombud Birgitta och LR så hade jag aldrig lyckats komma tillbaka, det är jag övertygad om. Min historia är verkligen ett exempel på att det lönar sig att ta hjälp av facket.