Missa inte dina försäkringspengar

Glashalt på gatan och bråttom till jobbet. Snart börjar första lektionen. På bråkdelen av en sekund är olyckan framme. Du halkar och bryter armen. Sjukskrivning väntar, och med den mindre pengar i plånboken. Som tur är kan du ofta få extra ersättning genom ditt kollektivavtal – men bara om du själv är aktiv och ansöker om pengarna.

Om du ramlar på väg till jobbet så räknas det som en färdolycka. Då har du i de flesta fall rätt till försäkringspengar tack vare ditt kollektivavtal. Andra tillfällen när du kan ha rätt till extra ersättning är vid bland annat arbetsskada, föräldraledighet, arbetslöshet och sjukdom. Ifall du blir borta länge kan det här göra stor skillnad för din ekonomi.

Woman holding new swedish bank notes. NOTE: the new 2015 model.

För att få ut pengarna måste du anmäla händelsen till arbetsgivaren. Om du har skadat dig måste du även ha läkarintyg, så uppsök vård på en gång. Du måste också ansöka om ersättning hos försäkringsbolaget. Det här är något som många missar.

”Lärare och studie- och yrkesvägledare går miste om stora summor varje år.”

Mattias Torell

– Lärare och studie- och yrkesvägledare går miste om stora summor varje år. Man har rätt till pengarna, men glömmer att göra anspråk på dem. Där skiljer vi oss från andra grupper. Pengar som man borde ha fått ut brinner helt enkelt inne, säger Mattias Torell, ombudsman på Lärarnas Riksförbund.

Så hur gör man då för att inte bli utan sina försäkringspengar? Börja med att gå in på webbplatsen Mintrygghet.se Länk till annan webbplats.. Där har vi samlat information om alla försäkringar som du har genom ditt kollektivavtal. Du får också veta vem du ska kontakta för att få ersättning i olika situationer.

– Många tycker att försäkringar är krångligt, men här guidar vi dig till de pengar du har rätt till på ett enkelt sätt. Gå gärna in och läs på Mintrygghet.se Länk till annan webbplats.. redan i dag, så att du vet vad som gäller om olyckan skulle vara framme. Då går du inte miste om pengar som faktiskt är dina, tipsar Mattias Torell.

FAKTARUTA

Det här är Min Trygghet

Min Trygghet är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Lärarförsäkringar och Lärarfonder. Min Trygghet är till för dig som arbetar i skolan – oavsett om du är kommunalt, privat eller statligt anställd.

På mintrygghet.se har vi samlat information om lagstadgade försäkringar som alla har rätt till, försäkringar som du har genom ditt kollektivavtal och privata försäkringar.

Exempel på extra pengar du kan ha rätt till genom ditt kollektivavtal:

  • Föräldrapenningtillägg
  • Tjänstepension
  • Sjukförsäkring
  • Arbetsskadeförsäkring
  • Efterlevandeskydd vid dödsfall
  • Inkomstförsäkring vid arbetslöshet.

Läs mer på mintrygghet.se. Länk till annan webbplats.