Ombudets tips kan vara guld värda när du söker jobb

När du söker nytt jobb kan du få värdefull information av Lärarnas Riksförbunds ombud. De kan känna till saker om tjänsten som arbetsgivaren
inte har berättat och som inte står i annonsen. Och ombudet har också full koll på lönenivåerna.

Uppdaterad

Karin Johansson är biträdande föreningsombud i Huddinge och ledamot i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse. Hon råder alla medlemmar att kontakta ett ombud när de söker en ny tjänst. Inte minst för att få koll på lönenivåerna.

– Du som är medlem har tillgång till bra lönestatistik via Saco lönesök. Men eftersom statistik alltid släpar efter lite ska du även kontakta ett ombud när du söker jobb. Då kan du få färsk information om löneläget ända ner på skolnivå, säger Karin Johansson.

Det ger en fingervisning om var du kan lägga ditt löneanspråk och om vad rektorn kommer säga om det. När du väl fått jobbet är det också skönt att veta att du har lagt dig på rätt nivå och inte för lågt. Lönerna kanske är högre än vad du tror.

– Jag brukar uppmuntra medlemmar att berätta för varandra vad de tjänar. För den enda som har något att vinna på att man mörkar lönerna är arbetsgivaren, säger
Karin Johansson.

Det händer att nyutexaminerade får en mycket högre lön än vad andra medarbetare har.

– Det är jättebra för alla anställda, även om det kan kännas orättvist. Men era löner har ju inte blivit sämre på något vis. I stället har ni fått ett bättre läge inför nästa löneförhandling eftersom ni kan använda det som påtryckning, säger Karin Johansson.

Lokalombudet kan även ge dig värdefull förhandsinformation, till exempel hur mycket medarbetarna har att säga till om på skolan, om de har tillräckligt med förberedelsetid, hur fortbildningsmöjligheterna ser ut, hur folk mår på skolan, om det finns pengar avsatta för att åka på utflykter eller hur budgeten ser ut.

– Det här är frågor som är svåra att ta upp på intervjun, eftersom du riskerar att uppfattas som jobbig. Men ombudet kan ge dig den här informationen, säger Karin Johansson.

Karin tipsar även om att du kan förhandla om fler saker än lön när du söker nytt jobb. Det kan gälla antal klasser du ska undervisa, vilka arbetsuppgifter utöver undervisningen som ska ingå i tjänsten, fortbildningsmöjligheter, om du ska rastvakta eller inte, hur mycket planeringstid du ska ha samt hur den ligger. Är du nyexaminerad kan du kräva att få en mentor och helst ett introduktionsprogram.

– Och kom ihåg att det lika mycket är du som ska välja arbetsgivare som att arbetsgivaren ska välja dig. Läs noggrant igenom anställningsavtalet innan du skriver på, säger Karin Johansson.

HÄR FÅR DU HJÄLP

Lärarnas Riksförbunds ombud kan ge värdefulla tips om lönenivåer på skolan, mer information om tjänsten och annan viktig information när du söker en tjänst. Kontaktuppgifter till ombud hittar du på lr.se/kontakt

Berätta för varandra vad ni tjänar. För den enda som har något att vinna på att man mörkar lönerna är arbetsgivaren.”

Karin Johansson, biträdande föreningsombud i Huddinge

Karin Johansson är biträdande föreningsombud i Huddinge och ledamot i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse.


Maria Bohlin

Skribent

Skicka e-post