Så gäller din försäkring
på semestern

Vad ingår i din försäkring under din semester? Är dina barn försäkrade om olyckan skulle vara framme. Lärarförsäkringars expert Irina Gustafsson svarar på frågor om vad som gäller för dina försäkringar under semestern.

Uppdaterad

Vad ingår i hemförsäkringen om jag ska ut och resa?

Så länge du har en hemförsäkring hos Lärarförsäkringar så ingår det ett reseskydd. Det som ingår för alla som har en hemförsäkring är ett grundläggande skydd som gäller under resans 45 första dagar oavsett vart i världen du reser.

Deserted wooden jetty on a sunny day in the province of Smaland in Sweden

Reseskyddet innebär att om du eller någon av de som är försäkrade via din hemförsäkring blir akut sjuka eller råkar ut för olycksfall under resan betalas kostnader för exempelvis läkarvård, hemtransport, sjukhusvård och mediciner. Även ansvars-, överfalls- och rättsskyddet som finns i hemförsäkringen när du är hemma följer med dig på resan. Vissa undantag finns förstås. Bland annat ersätts inte kostnader efter 28:e graviditetsveckan, vistelse på hälsocenter och liknande, eller kostnader som du kan få ersatta från annat håll. Om du reser när du är sjuk så tänk på att kostnader som beror på sjukdom eller vårdbehov som fanns före avresa inte ersätts.

Glöm inte att ta med ett resebevis när du reser bort. Det kan beställas genom att ringa kundservice eller så finns det att ladda ner och skriva ut direkt på Lärarförsäkringars hemsida Länk till annan webbplats..

Jag brukar dyka när jag är på semester. Gäller försäkringen då?

Många undrar som du om det görs undantag för riskfyllda sporter, till exempel dykning och skidåkning, men några sådana undantag görs inte utan försäkringen gäller då också.

Gäller min barnförsäkring hos Lärarförsäkringar hela tiden, eller finns några undantag?

Till skillnad mot de flesta försäkringar som barnet kan omfattas av via exempelvis skola eller kommun så gäller Lärarförsäkringars barnförsäkring dygnet runt och året runt. Den försäkring barnen har via skolan gäller vanligtvis varken på lov eller utanför skoltid. Ofta gäller de heller inte för sjukdom utan endast för olycksfall som sker under skoltid. Därför är det viktigt att ha en barnförsäkring.

Mer inom ämnet


Karin Sjödin

Skribent

Skicka e-post