Olycksfall på jobbet? Missa inga försäkringspengar

Låt inte ersättningen frysa inne

Många lärare och vägledare missar att hämta ut försäkringspengar när de råkar ut för olyckor under arbetstid. Lärarnas Riksförbunds regionala ombudsman Lena Lindqvist-Albinsson berättar hur du gör för att inte gå miste om pengar som du har rätt till.

Uppdaterad

– Låt inte pengarna frysa inne, uppmanar ombudsmannen Lena Lindqvist-Albinsson. Foto: Therese Asplund

Om du råkar ut för en olycka under arbetstid och skadar dig så har du ofta rätt till försäkringspengar genom ditt kollektivavtal. Men för att få ut pengarna måste du själv ansöka om dem – något som många lärare och studie- och yrkesvägledare missar att göra.

– Ganska många vet att man kan ha rätt till ersättning om man råkar ut för en större olycka med lång sjukskrivning. Betydligt färre känner till att man även kan få kompensation för mindre skador, där man kanske bara är borta från jobbet ett par dagar. Låt inte försäkringspengarna frysa inne i onödan, uppmanar Lena Lindqvist-Albinsson, regional ombudsman på Lärarnas Riksförbund.

Anmäl händelsen för att få ut ersättning

För att kunna få ut ersättning vid en olycka måste du själv anmäla händelsen till AFA Försäkring Länk till annan webbplats.. De har hand om de försäkringar du har genom ditt kollektivavtal och bedömer om du har rätt till ersättning eller inte. För att du ska kunna få pengar måste olyckan ha orsakat en skada som leder till läkarbesök, sjukskrivning eller bestående men.

”En till synes liten olycka kan kosta flera tusen kronor.”

Lena Lindqvist-Albinsson

Små olyckor — stora kostnader

Du kan bland annat få ersättning för inkomstförlust, vårdkostnader och kläder som har gått sönder i samband med olyckan. Lena Lindqvist-Albinsson berättar att även mindre händelser kan leda till stora kostnader.

– Säg att en lampa i klassrummet lossnar från taket och träffar dig så att du ramlar omkull. Du får ont i foten och uppsöker en läkare som konstaterar att foten är stukad. Du får bandage och kryckor, och efter tre dagar är du tillbaka på jobbet igen. Vid en sådan olycka kan du ha rätt till ersättning för bland annat inkomstbortfall i samband med karensdagen och sjukskrivningen, kostnader för läkarbesök och kryckor.

Om dina kläder eller glasögon gick sönder i samband med olyckan så kan du även ha rätt till ersättning för dem. En till synes liten olycka kan alltså kosta flera tusen kronor, och det kan du kompenseras för genom försäkringen.

”Stäm noga av i förväg vad som gäller om din arbetstid eller dina arbetsuppgifter tillfälligt ändras.”

Ha ordning på ditt schema

För att kunna få ut försäkringspengarna måste olyckan ha inträffat under din arbetstid, när du har gjort något på arbetsgivarens uttalade uppdrag. Det är därför viktigt att du har ordning på ditt schema och på din reglerade arbetstid om du har ferietjänst. Det kan vara betydligt svårare att få ersättning om olyckan sker under förtroendetid än under din reglerade arbetstid.

Stäm noga av i förväg vad som gäller om din arbetstid eller dina arbetsuppgifter tillfälligt ändras. Lena Lindqvist-Albinsson ger ett exempel på varför detta är så viktigt:

– Säg att det hålls ett stadslopp och arbetsgivaren säger att man gärna ser att många ur personalen springer för skolans räkning. Arbetsgivaren betalar startavgiften och delar ut tröjor med skolans namn att springa i. Du tycker det låter trevligt och ställer upp, men har otur och skadar knät i loppet. Då uppstår några frågor: sprang du på arbetstid och på arbetsgivarens uppdrag, eller var det något du gjorde frivilligt? Säger arbetsgivaren att du deltog frivilligt i loppet så får du troligtvis inte ut några pengar, eftersom det då inte räknas som arbetstid. Fråga alltid arbetsgivaren innan vad som gäller så att det är solklart.

Sök ersättning i efterhand

Tillhör du dem som har missat att anmäla en olycka så behöver det ändå inte innebära att du definitivt har gått miste om försäkringspengarna.

– AFA Försäkring kan i en del fall betala ut ersättning även för olyckor som inträffat flera år tillbaka i tiden. Kontakta dem och hör vad som gäller i ditt fall, tipsar Lena Lindqvist-Albinsson.

TIPS OCH RÅD

Olycka under arbetstid — gör så här

Kontakta AFA Försäkring Länk till annan webbplats. om du har frågor vad som gäller vid olycksfall som inträffar under arbetstid.

Det finns även försäkringar vid till exempel långtidssjukskrivning, föräldraledighet och dödsfall. Du kan läsa mer om olika typer av försäkringar på mintrygghet.se Länk till annan webbplats.. Bakom webbplatsen står Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Lärarförsäkringar.

Mer inom ämnet


Karin Sjödin

Skribent

Skicka e-post