Pensionsrådgivarens tips: Spara 4 procent av din lön under hela arbetslivet

Efter ett långt arbetsliv börjar ett helt annat liv som pensionär. Ditt liv i frihet. Du har säkert tankar om hur du vill leva och vad du vill göra under den perioden av ditt liv. Börja planera och spara redan nu för vilka möjligheter du vill att din pension ska ge dig.

Uppdaterad

– Det är lätt att tänka att den där personen som ska gå i pension någon gång i framtiden är någon annan. Men det är ju faktiskt du. Det är ditt liv det handlar om. Se till att ge dig själv ett så gott liv som möjligt som pensionär. Dina pensionspengar ska räcka under en lång period av ditt liv, cirka 20 till 25 år. Och du vill säkert kunna unna dig lite guldkant på tillvaron ibland, säger Rita Roos som är pensionsrådgivare på Lärarförsäkringar.

Här svarar hon på frågor om vad som är viktigt att tänka på när det gäller pension.

Vad ska jag tänka på när jag jobbar för att få en bra pension?

 • Du tjänar på att arbeta heltid i möjligaste mån. Och var tuff i dina löneförhandlingar. Det påverkar pensionen i det långa loppet mer än du tror.
 • Välj en arbetsgivare med kollektivavtal. Då får du tjänstepension utan att själv behöva förhandla om det. Alla anställda inom stat, kommun och landsting får tjänstepension inbetald av sin arbetsgivare. Det gäller även de flesta privatanställda.
 • Arbeta längre än till 65 år om du kan. Några år extra i arbetslivet betalar sig bra i pensionshänseende. I dag har du laglig rätt att arbeta till du blir 67 år. Det finns förslag på att det ska höjas till 68 år 2020 och till 69 år 2023. Det kan vara värt att överväga.
 • Spara cirka 4 procent av din lön till pensionen under hela yrkeslivet.
 • Om du har möjlighet kan du ta ett extrajobb under en period och lägga hela den inkomsten i ett pensionssparande. Lite grovt räknat kan 25 000 kronor växa till 66 000 kronor på 20 år med 5 procents avkastning och till 108 000 kronor på 30 år med samma avkastning.

”Dina pensionspengar ska räcka under en lång period av ditt liv,
cirka 20 till 25 år.”

Rita Roos, pensionsrådgivare Lärarförsäkringar

Vad ska jag tänka på om jag jobbar deltid?

 • Fundera på varför du jobbar deltid. Om det beror på att tjänsten är utformad som en deltidstjänst kan du försöka få den utökad till en heltidstjänst. Eller så kan du söka ett jobb till. Tänk gärna brett, det kan vara en tjänst inom ett helt annat område. Det bästa är om arbetsgivaren har kollektivavtal så att du får tjänstepension från den tjänsten också.
 • Om du arbetar deltid på grund av sjukdom och du har sjukpenning eller sjukersättning så tjänar du in allmän pension och tjänstepension även för din sjuka del, men du får inte riktigt lika mycket som du skulle ha fått med en heltidslön.
 • Om du arbetar deltid för att du har valt det kan det vara bra att fundera på hur mycket den lediga tiden är värd. Gör en pensionsprognos på minpension.se utifrån deltidslönen och se om det går att leva på det. Om du märker att det blir knapert bör du överväga att gå upp i tid.

Vad ska jag tänka på om jag är föräldraledig?

 • Om ni är två föräldrar som inte delar på föräldraledigheten så kan den som arbetar överföra sina premiepensionsrätter till den som är ledig. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och motsvarar 2,5 procent av årslönen. Du hittar bra och lättläst information på pensionsmyndigheten.se.
 • Om du har möjlighet ska du fortsätta pensionsspara även under föräldraledigheten. Om ni är två föräldrar kan den som arbetar sponsra pensionssparandet för den som är hemma med barnen.
 • Ur pensionssynvinkel är det fördelaktigt att snabbt komma tillbaka till jobbet, och att inte heller arbeta deltid för länge. Men att vara tillsammans med sina barn är också en viktig del av livet. Du kan i stället försöka kompensera förlorade pensionsavsättningar genom att arbeta några extra år innan du går i pension.

Vad ska jag tänka på om jag byter arbetsgivare, till exempel från kommunal till privat sektor?

 • Kontrollera att arbetsgivaren har kollektivavtal så att du får tjänstepension. Och när du byter arbetsgivare ska du alltid se till att få upp din lön. Det ger dig även möjlighet att spara mera själv.

Vad ska jag tänka på om min arbetsgivare saknar kollektivavtal?

 • Kontrollera om arbetsgivaren sätter in tjänstepensionspengar trots att kollektivavtal saknas. Det är inte helt ovanligt att arbetsgivare gör det. Ett riktmärke kan vara en tjänstepensionsinsättning som motsvarar minst 4,5 procent av lönen. Om tjänstepension saknas och du vill kompensera för det genom eget sparande kan du begära cirka 6,5 procent högre lön före skatt. Det motsvarar 4,5 procents tjänstepension efter skatt vilket är en vanlig nivå för tjänstepensionsinsättning.

”Jag är så tacksam för den professionella hjälp jag fick via Lärarnas Riksförbund när jag hade svårt att få ut min pension, IPR97, då jag bytte kommun.”

Viveca Karnstedt i Båstad

MEDLEMSERBJUDANDE

Kostnadsfri pensionsrådgivning

Du som är medlem i Lärarnas Riksförbund erbjuds kostnadsfri pensionsrådgivning via Lärarförsäkringar. Rådgivningen sker via telefon. Boka på lararforsakringar.se Länk till annan webbplats.

Mer inom ämnet


Maria Bohlin

Skribent

Skicka e-post