Tänk på detta när du tecknar livförsäkring

Försäkringsexpertens bästa tips

En livförsäkring skaffar du inte i första hand för din egen skull utan för dina närmaste, de som behöver dig mest. Den kan till exempel göra det möjligt för din familj att bo kvar i huset eller lägenheten om du skulle avlida. Lärarförsäkringars pensionsrådgivare Christian Olsson tipsar om vad som är viktigt att tänka på när du ska teckna försäkringen.

Uppdaterad

634785

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du teckna en förmånlig livförsäkring via Lärarförsäkringar Länk till annan webbplats.. Om du lever tillsammans med någon är det viktigt att ni har varsin livförsäkring så att ni skyddar varandra, eventuella barn och den gemensamma ekonomin. Därför kan du även medförsäkra eventuell make/maka och sambo. Du väljer själv en ersättningsnivå i försäkringen, ett så kallat livförsäkringsbelopp, som passar din livssituation. Utan tillval är livförsäkringsbeloppet 500 000 kronor. Med tillval kan ersättningen bli upp till 3 miljoner kronor.

”Ett vanligt upplägg är att man har varsin livförsäkring där man täcker upp för sin andel av familjens lån, vanligtvis hälften var.””

Christian Olsson, Lärarförsäkringar

Hur kan man tänka för att välja rätt livförsäkringsbelopp?
– Ett vanligt upplägg är att man har varsin livförsäkring där man täcker upp för sin andel av familjens lån, vanligtvis hälften var. Om en av de försäkrade tjänar mer än den andra så kan man dock behöva täcka upp även för det, så att en större del av lånet kan lösas om den högavlönade går bort. Exempelvis kan man ha en livförsäkring för den högre avlönade på 60 procent av lånets storlek, säger Christian Olsson, pensionsrådgivare på Lärarförsäkringar.

Förutom lån, vad är bra att ta med i beräkningen när man väljer belopp?
– Många räknar in efterlevandepension som ett skydd om något händer. Men även om den faller ut så täcker den kanske inte inkomstbortfallet efter den avlidne. Man kan därför täcka upp så att livförsäkringsbeloppet till exempel innefattar ytterligare en skattad årslön. Tjänar ena parten 25 000 kronor efter skatt varje månad så kan man lägga på 12 månadslöner, alltså 300 000 kronor på den personens livförsäkring, föreslår Christian.

Finns det något mer man behöver tänka på?
– Glöm inte bort juridiken i dessa sammanhang. Behövs äktenskapsförord eller ett samboavtal? Finns det särkullbarn? Det kan bli väldigt krångligt om någon går bort, och man vill inte hamna i en situation där man behöver flytta för att man till exempel har missat att skriva ett samboavtal. Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få hjälp med juridisk rådgivning kring sådana saker till ett reducerat pris via vår samarbetspartner Stance juristbyrå. Hör av dig till oss så hjälper vi dig, säger Christian.

TIPS OCH RÅD

Tre tips från Lärarförsäkringar

  • Teckna livförsäkring när du fortfarande är frisk
    Under livets gång kan man drabbas av sjukdomar och liknande som kan göra det svårt att teckna en livförsäkring.
  • Ta med eventuella lån och skulder i beräkningen
    Lån och skulder bör tas med i beräkningen för livförsäkringsbeloppet. Undantag gäller för studielån hos CSN, eftersom CSN skriver av lånet vid dödsfall.
  • Juridiska avtal
    Behövs äktenskapsförord eller ett samboavtal? Finns det särkullbarn? I så fall är det viktigt att se över eventuella avtal.

Kontakta Lärarförsäkringar för att få individanpassad rådgivning kring försäkringar och pension. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på lararforsakringar.se Länk till annan webbplats..

Lärarförsäkringar ägs av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet och drivs utan vinstintressen.


Karl Sjödin

Skribent