Börja förbereda lönesamtalet redan nu

Ombudsmannen tipsar dig steg för steg

Du har mycket att vinna på att börja förbereda dig inför lönesamtalet i god tid. Även om du har ditt samtal först i vår så finns det en hel del du kan tänka på redan nu. Lärarnas Riksförbunds ombudsman Fredrik Sandberg tipsar om hur du förbereder dig steg för steg.

Uppdaterad

Johnér Bildbyrå AB+46 8 644 83 30www.johner.seinfo@johner.sesales@johner.se

1. Ta reda på lönekriterierna i god tid

Vid lönesamtalet ska din chef bedöma hur du har arbetat under året utifrån arbetsplatsens lönekriterier och vad ni var överens om i medarbetarsamtalet. Det är därför viktigt att du känner till lönekriterierna redan innan medarbetarsamtalet. Ta reda på dem i god tid, inte minst om du har börjat på en ny arbetsplats.

2. Dokumentera och förbered dig under året

Rektorn har kanske inte sett allt bra du har gjort under året. Därför är det viktigt att du själv tänker efter vad du vill synliggöra. Det kan handla om de mål du har nått med dina elever, pedagogiska idéer som du har presenterat och arbetsuppgifter som du har genomfört med bra resultat.

För att kunna motivera att du ska ha en god löneutveckling behöver du kunna visa på vad du har presterat. Ha därför lönekriterierna och det ni pratade om under medarbetarsamtalet och förra lönesamtalet i åtanke under hela året. Dokumentera löpande sådant du genomför.

Utgå alltid ifrån lönekriterierna när du väljer vad du vill ta upp. Förbered argument som ligger i linje med rektorns krav och behov och var så konkret som möjligt. Skriv gärna ner det viktigaste som du vill ha sagt under lönesamtalet i förväg.

3. Få koll på löneläget inför samtalet

Skaffa en bild av löneläget inför lönesamtalet. På lr.se/lönestatistik kan du både jämföra olika kommuners lönelägen och se hur din egen lön står sig mot andra lärares löner.

Rådgör också med Lärarnas Riksförbunds ombud i din LR-förening för att få en bild av vad som är marknadsmässig lön på din skola och på närliggande skolor.

4. Be om en tydlig motivering

När du får din nya lön bör du be rektorn att motivera den utifrån lönekriterierna och utifrån den lönestruktur som din arbetsgivare har som mål. Om du har en lägre lön än vad som kan förväntas av lönestrukturen och vad du tycker är rimligt, ska du be rektorn berätta varför du ligger på den låga lönenivån och vad du kan göra för att höja din lön till nästa år.

Gör en egen analys efter samtalet och börja redan då fundera på vad du vill utveckla och lyfta fram under det kommande året. På så sätt är du ännu bättre förberedd vid nästa lönesamtal.

Mer inom ämnet


Karin Sjödin

Skribent

Skicka e-post