Studerandeföreningen ger Paulina koll inför lärarlivet

Ny kunskap och nya vänner i LR Stud

Bättre förberedd inför yrkeslivet, koll på sina rättigheter och inte minst massor av nya vänner. Lärarstudenten Paulina Karlsson kan räkna upp många fördelar med att vara aktiv i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. Här berättar hon varför hon tycker att du också ska engagera dig.

– Vi försöker lyssna in vad medlemmarna vill göra och lära sig mer om, berättar Paulina Karlsson, ordförande för LR Stud Linköping. Foto: Satu Knape

Redan under första veckan på lärarutbildningen gick Paulina Karlsson med i Lärarnas Riksförbund. Sedan dröjde det inte länge innan hon började gå på de evenemang som förbundets studerandeförening LR Stud arrangerade.
– En tjej i min studiegrupp drog in mig i LR Stud Linköping, och det är jag väldigt glad för. Det började med en middag som de hade för oss studenter. Sedan tog det inte lång tid tills jag valdes in i den lokala styrelsen, så nu är jag själv med och ordnar aktiviteter, säger Paulina.

Pizzakvällar, föreläsningar, tävlingar och fika med skoldiskussioner är några av alla de saker som LR Stud i Linköping har ordnat under det senaste året. LR Stud drivs av studenter, och som medlem har man stor möjlighet att påverka vad som ska hända, berättar Paulina.
– Vi försöker lyssna in vad medlemmarna vill göra och lära sig mer om. I höstas hade vi till exempel en föreläsning i metodik, eftersom många tycker att det är för lite metodik på lärarutbildningen. Vi försöker komplettera utbildningarna, och det är uppskattat av många.

”Vi lägger mycket krut på att informera om sådant man har nytta av under det första året i yrket.”

Paulina Karlsson

En av de största fördelarna med att vara aktiv inom LR Stud är just att man blir bättre rustad inför yrkeslivet, tycker Paulina.
– När jag pratar med studenter som inte är engagerade i facket blir det tydligt att jag har koll på en del saker som de inte känner till. Vi lägger mycket krut på att informera om sådant man har nytta av under det första året i yrket. Ta en sådan sak som introduktionsperioden. Tack vare LR Stud vet jag att jag har rätt till en introduktionsperiod när jag börjar arbeta som lärare. Men jag vet också att det inte är självklart att jag automatiskt kommer få en introduktionsperiod, eller att den kommer vara av tillräckligt bra kvalitet. Nu när jag har den kunskapen kan jag slå vakt om mina rättigheter på ett annat sätt. På så sätt ger LR Stud ett försprång inför mitt kommande arbetsliv.

Lärarstudenterna Emelie Fransson, Paulina Karlsson och Sara Julsgård sitter alla tre i LR Stud Linköpings styrelse. Foto: Satu Knape

”Förutom all ny kunskap man får, så har man väldigt roligt under tiden.”

Paulina Karlsson

I dag finns det LR Stud-föreningar på många orter som har lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildningar. Några orter saknar studerandeförening, men som medlem kan man starta en lokal förening om man skulle vilja. Flera gånger om året arrangerar även LR Stud centralt aktiviteter som alla kan åka på, oavsett var i landet man studerar. Och Paulina tycker inte att man ska tveka att hänga med.
– Förutom all ny kunskap man får, så har man väldigt roligt under tiden. Jag har träffat nya vänner, lärt mig mer om att arbeta i grupp och fått mycket bättre koll inför läraryrket. Man har verkligen ingenting att förlora på att engagera sig hos oss. Allt vi gör, det gör vi för att ge nya lärare och studie- och yrkesvägledare så bra förutsättningar som möjligt. Tveka inte att höra av dig till någon i LR Stud på din högskola eller till LR Stud centralt. Du är alltid välkommen, avslutar Paulina.

SÅ FUNKAR STUDERANDEFÖRENINGEN

Det här är LR Stud

Om du studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare och är medlem i Lärarnas Riksförbund så är du också med i förbundets studerandeförening LR Stud.

LR Stud har lokala föreningar på de flesta universitets- och högskoleorter som utbildar lärare eller studie- och yrkesvägledare. LR Stud har också en central styrelse med studenter från olika delar av Sverige.

Både Lärarnas Riksförbund och LR Stud är partipolitiskt obundna. Studerandeföreningen arbetar med frågor som är viktiga för dig som studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare. Förutom fackliga frågor arbetar LR Stud också med utbildningspolitik.

Två av de frågor som LR Stud driver just nu är att lärarutbildningarna borde koncentreras till färre lärosäten för att stärka kvaliteten på utbildningarna och att kunskapsorättvisorna måste stoppas genom bland annat ökad statlig styrning.

LR Stud sköts helt av engagerade studenter och arrangerar aktiviteter både lokalt på studieorter och centralt för alla medlemmar, oavsett var man bor. Vill du vara med på LR Studs aktiviteter? Läs mer här eller på LR Studs Facebook-konto Länk till annan webbplats..