Digitala möten öppnar för nya möjligheter

”De digitala mötena kan vara jättebra som komplement”

Coronapandemin gjorde att många av Lärarnas Riksförbunds träffar under våren hölls i digital form. Catherine Sonesson är ett av alla ombud som snabbt fick kasta sig ut i den digitala mötestekniken. Hon upptäckte fördelar som hon kommer ta med sig även när det går att hålla vanliga möten igen.

Uppdaterad

Under våren hölls nästan alla möten som LR-ombudet Catherine Sonesson var med på online. Hon var med på samverkansmöten, förvaltningsmöten, träffar i distriktsföreningen, första delen av LR:s kongress och årsmötet för LR-föreningen i Karlstad – allt via dator och mobil.

– Det är både för- och nackdelar med digitala möten. Man sparar tid och det blir ofta billigare när man inte behöver resa. En del deltagare kan också känna sig mer bekväma med att prata när de sitter på distans. Samtidigt missar man den sociala biten såklart.

Catherine är bland annat ordförande för LR-föreningen i Karlstad. När det blev dags för årsmöte genomfördes det med hjälp av Zoom och mötesverktyget Suffra. Med Zoom kunde deltagarna se och höra varandra och genom mötesverktyget kunde de hålla slutna omröstningar och hålla koll på dagordningen och andra handlingar.

– Vi behövde hålla årsmötet för att kunna välja vilka som ska representera medlemmarna och för att kunna jobba vidare med våra viktiga fackliga frågor. Jag var lite orolig att tekniken skulle krångla under mötet, men det gick jättebra. Jag fick ta tag i min teknikskräck, så det kom något positivt ut av det, säger Catherine och skrattar.

”Jag längtar såklart till normala tider, men det här kan bli en bra del av det hela.”

Catherine Sonesson, LR-ombud

Årsmötet i LR-föreningen är ett bra sätt för alla medlemmar att sätta sig in i vilka frågor LR jobbar med, och att själva vara med och påverka. Catherine tror att de kommer fortsätta använda sig av digital mötesteknik även när det går att ha vanliga möten igen.

– Digitala möten kan vara jättebra som komplement till möten där man ses. Jag tror att vi kommer erbjuda möjlighet att vara med via länk på till exempel årsmöten framöver. Då kan de som bor långt borta eller av andra anledningar har svårt att komma till mötet också vara med. Det är positivt för demokratin.

Men att gå över helt och hållet till digitala möten vill hon inte. – Det är jätteviktigt att man träffas på riktigt då och då så att man kan fika och skratta. Digitalt i all ära, men det slår inte att ses och prata lite mer informellt. Jag längtar såklart till normala tider, men det här kan bli en bra del av det hela.

MÖTESTIPS

Häng med på mötet digitalt

  • Har du svårt att komma på din LR-förenings medlemsmöte? Fråga om det finns möjlighet att vara med digitalt.
  • Är du ombud och vill ha hjälp att hålla möten helt eller delvis digitalt? Hör av dig till förbundssekreterare Helena Linge, lrdirekt@lr.se, för information om hur ni kan gå tillväga.

  Catherine Sonesson är ett av alla LR-ombud som snabbt fick kasta sig ut i den digitala mötestekniken under coronapandemin.

  Tips inför mötet

  • Se till att sitta någonstans där du inte blir störd. Det kan vara ganska stressande om hundar och barn kommer in när du sitter i mötet.
  • Kontrollera i god tid innan mötet att du har tillräckligt bra uppkoppling.
  • Ha koll på var kameran är och om du har ljud och bild på.
  • Håll reda på var du hittar mötesinbjudan och handlingar som skickats ut. Spara gärna länkarna på samma ställe, till exempel i en digital kalenderhändelse.
  • Var inte rädd för att begära ordet och fråga om sådant som du behöver veta för att ni ska kunna fatta beslut. Det brukar uppskattas även av andra som har samma funderingar.
  • Våga pröva – teknikskräcken går att övervinna!

  Genom att delta bidrar du till att öka demokratin i förbundet. Dina egna kunskaper och din fackliga medvetenhet ökar på samma gång.


  Karin Sjödin

  Skribent

  Skicka e-post