Så hinner Emelie både plugga och ha kul

En enkel metod som ger mindre stress och mer roligt

Emelie Fransson studerar till lärare i svenska vid Linköpings universitet, och parallellt studerar hon även organisation och ledarskap. Under pandemin har hon skapat en bättre struktur för att sina studier. Med en tydlig planering hinner hon med allt som ska göras utan att stressa. Och hon ser också till att ha kul. Att hämta energi har blivit extra viktigt när alla dagar liknar varandra och alla sociala kontakter är på distans.

Foto: Satu Knape

Hur lägger du upp dina studier?

För mig är struktur och planering A och O. I början av varje ny kurs gör jag en grovplanering med en tidplan. Då får jag en överblick över vad som ska göras och när i tiden olika inlämningsuppgifter ska vara klara. Jag delar in perioden vecka för vecka och skriver in alla uppgifter och vilken litteratur jag måste ha läst varje vecka för att kunna hålla tidplanen. Då får jag koll på läget och behöver inte känna mig stressad för att jag inte vet vad som ska göras. Jag kan bara gå tillbaka till min grovplanering för att se hur jag ligger till och det sparar massor av energi.

Sedan gör jag en mer detaljerad planering för de två kommande veckorna där jag skriver vad jag måste hinna med varje dag. Det hjälper mig att få en bra spridning över veckan. Jag planerar även in en uppsamlingstid i slutet av veckan så att jag ger mig själv en marginal att hinna med allt jag ska.

Sätter du upp höga eller realistiska mål?

Det är viktigt för mig att inte göra en alltför ambitiös planering. Jag vill lyckas med mina mål så att jag kan vara nöjd med mig själv. Om jag misslyckades skulle jag klandra mig själv och det skulle sluka energi i onödan.

Fokuserar du på resultat eller på genomfört arbete?

Jag sätter inte upp mål för att uppnå ett särskilt resultat. Mitt fokus ligger i stället på att jag ska genomföra arbetet enligt min plan. Och när jag sedan får se resultatet är jag nöjd med det även om det inte är det absolut bästa jag kan prestera. I de här tiderna under pandemin tycker jag att man får rucka på sina ambitioner och acceptera att man kanske inte orkar med att prestera på topp hela tiden.

Vad gör du om du får en svacka och kör fast i studierna?

Om jag inte kan hitta motivationen en dag så lägger jag ner arbetet och ger mig själv ledigt istället. Då försöker jag medvetet hitta på helt andra saker som ger mig ny energi. Sedan försöker jag omvandla energin så att den ska hjälpa mig att kunna studera bättre nästa dag istället.

Vad brukar du göra för att få ny energi?

Det som brukar funka för mig är att försöka få lite miljöombyte. Jag studerar alltid hemma och därför behöver jag komma ut och få lite frisk luft. Det funkar också att göra sådant som jag tycker är kul, till exempel prova att laga en ny maträtt, utmana mig själv och göra sådant som för bort tankarna från studierna.

Vad gör du för att behålla fokus när du studerar?

Jag brukar sätta telefonen i flygplansläge eller lägga den i ett helt annat rum när jag studerar. Det är så lätt att distraheras av den. Ibland under föreläsningar tänker jag att jag kan multitaska och scrolla lite på telefonen samtidigt som jag lyssnar. Men jag har märkt att jag inte alls snappar upp lika mycket av föreläsningen om telefonen finns i närheten. Därför lägger jag bort den eller ser till att den inte stör mig med notiser.

Har du några rutiner som hjälper dig under dina distansstudier?

Jag försöker hålla kvar vid de rutiner jag hade innan pandemin. Till exempel fixar jag till mig och klär på mig vanliga kläder som om jag skulle gå till campus. Då ställer jag in mig själv på att det är studier som gäller och det blir lättare att fokusera. Om jag går runt i pyjamas så blir studierna lite halvdana.

Hur gör du för att hålla modet uppe trots att allt är på distans?

Det sociala är jätteviktigt för mitt välmående. Jag och mina kompisar brukar ha zoomträffar ibland för att bara få hänga med varandra några timmar. Man ska inte underskatta att få träffa sina vänner, även om det är digitalt. Man kan ju ha både middagar och spelkvällar eller bara träffas för att snacka. Det gör allt lite mindre tråkigt.

Mer inom ämnet


Maria Bohlin

Skribent

Skicka e-post