Nya föreningen har redan fått igenom viktiga förslag om VFU:n

Så startade Sarah och kompisarna en LR Stud-förening i Gävle

LR Stud växer så att det knakar och den nyaste föreningen hittar vi i Gävle. Sarah Gabrielsson är en av initiativtagarna. Hon ville förbättra utbildningen och frågade två andra studenter om de ville starta en LR Stud-förening för att kunna påverka.
– Det var lätt att komma igång och vi har redan fått igenom flera förbättringar i utbildningen. Och nästa vecka har vi vårt första evenemang som alla lärarstudenter och vägledarstudenter är välkomna till, säger Sarah Gabrielsson.

Bild på Sarah Gabrielsson som är ordförande i LR Stud i Gävle.

Sarah Gabrielsson är ordförande i LR Stud i Gävle. Hon studerar till grundskollärare i årskurs 4-6.

”Nu kan vi vara med och påverka vår utbildning och det märks att de lyssnar på oss.”

Viktigast att förbättra VFU:n

Sarah Gabrielsson studerar till lärare vid Högskolan i Gävle. Hon ville förändra vissa saker i sin utbildning och bestämde sig för att ta reda på hur man gör för att starta en lokal studerandeförening inom Lärarnas Riksförbund.

– Jag fick jättebra stöd av LR Studs centrala styrelse och det var lätt att starta. Man behöver bara vara två personer för att starta en lokalförening så jag frågade två jag känner om de ville vara med, och sedan var vi i gång, berättar Sarah.

Föreningen startade i juni och har redan fått igenom flera saker. Bland annat behövdes förbättringar i hanteringen av VFU:n. De kontaktade institutionen och etablerade ett samarbete för att se vilka förbättringsmöjligheter som finns.

– Nu kan vi vara med och påverka vår utbildning och det märks att de lyssnar på oss.

LR Stud har till exempel samarbetat med högskolan för att förbättra den VFU-guide som upplyser om vilka skyldigheter studenterna och högskolan har i samband med VFU:n. LR Stud har även varit med och förbättrat högskolans checklista till VFU-handledarna samt bidragit till att det nu finns olika checklistor för olika lärarutbildningar som är mer specialiserade och anpassade.

Vi påverkar och formar vår framtid

Att åsikter väger tyngre när man är fler än när man är ensam är ingen nyhet. Sarah ser därför goda möjligheter för LR Stud att driva viktiga frågor.

– Vi välkomnar alla lärar- och vägledarstudenter som vill engagera sig i Gävle att kontakta oss. Det är roligt att bygga upp en stark förening för oss studenter och att skapa sammanhang där vi lär oss saker, påverkar och formar vår framtid. Och så är det kul att träffa andra studenter som har idéer och som vill vara med och skapa nätverk och en gemenskap.

Tycker du också att det finns förbättringspotential i utbildningen på din studieort och vill försöka påverka tillsammans med andra? Hör av dig till LR Studs centrala styrelse så får du veta hur du gör. Kraften bland Sveriges lärarstudenter och vägledarstudenter är stor och på många håll finns studenter som funderar på att starta nya föreningar.

STARTA FÖRENING

Så enkelt är det att starta en lokal LR Stud-förening

Ni behöver bara vara två personer. Ja, du läste rätt, två personer: en ordförande och en kassör. Sedan blir ni fler med tiden. Och ni kan göra stor skillnad bara som två personer eftersom ni har ett stort förbund bakom er.

Vad kan LR Stud göra?

Det finns en stark kraft bland Lärarnas Riksförbunds studenter. Vi kan:

  • bidra till en bättre utbildning vid lärosäten
  • arrangera föreläsningar
  • skapa nätverk
  • samarbeta med andra studentföreningar, med institutioner, med LR för yrkesverksamma
  • förändra framtiden och arbeta med frågor som påverkar vardagen när vi börjar jobba
  • arrangera konferenser och kurser
  • arrangera sociala träffar såsom fika och middag
  • skriva debattartiklar

Ni är inte ensamma - tillsammans är vi många och starka

Tveka inte att kontakta oss i LR Studs centrala styrelse om du undrar hur man startar förening. Vi kan ge massor av tips och berättar allt ni behöver veta. Och ni blir såklart en del av hela vårt nätverk av engagerade studenter i hela landet. Ni kommer snart märka att det finns massor av kunskap och snälla människor som vill dela med sig och hjälpa er.

Här kan ni läsa vår Lokalföreningsguide, fullspäckad med bra information.

Här hittar ni våra kontaktuppgifter. Vi hörs!


Uppdaterad