32. Rasist blev jag hemma, nazist blev jag i skolan. Gäst: Christer Mattsson

Den intolerante gör inte sig själv, den intolerante görs också av den tolerante. En stark berättelse av Christer Mattsson som väcker viktiga tankar och funderingar kring sociala identiteter och skolans, familjens och kompisarnas roll i en människas val av åsikter. 

- Vår största utmaning idag är inte intoleransen i sig, utan polariseringen mellan de intoleranta och de toleranta. Toleransen har ökat, men också mobiliseringen bland de intoleranta.

- Jag är ibland rädd för att den pedagogik som förs av oss i skolan snarare främjar eskaleringen (av polariseringen) än den bidrar till att minska spänningarna i polariseringen, menar Christer Mattsson

Christer Mattsson, tf föreståndare för Segerstedtinstitutet och grundare av Toleransprojektet, har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med ungdomar som befinner sig i nazistiska sub-kulturer eller motsvarande vit makt-grupperingar.

Detta är ett urklipp frän ett längre seminarium från Bokmässan 2015. Du kan se hela seminariet här - "Så motverkar vi intolerans i skolan" Länk till annan webbplats.

Artikeln som omnämns i slutet av klippet kan du läsa här, Sydsvenskan 28 sept 2015 "Jag blev nazist i skolan, rasist blev jag hemma. Jag hade behövt få mina tankar och värderingar utmanade, inte min person." (Red. Länken fungerar inte längre.)

Prenumerera på Lärarpodden. Du hittar den där poddar finns: