.jpg)
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)
Med förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete kan arbetsmiljön på skolan bli bättre.
Lärare, studie- och yrkesvägledare och alla andra anställda har rätt till en bra arbetsmiljö enligt Arbetsmiljölagen. Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön, och arbetsmiljöarbetet ska vara en naturlig del av den dagliga verksamheten på skolan.
Alla anställda i Sverige har rätt till en bra arbetsmiljö enligt arbetsmiljölagen, och det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har i uppdrag att se till att lagen följs, och tar därför fram föreskrifter som förtydligar lagen. Om alla arbetsgivare följde de lagar och föreskrifter som finns så skulle arbetsmiljön med andra ord vara bra för alla lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt som arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön så har alla på arbetsplatsen ett ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö och för att göra arbetsgivaren uppmärksam på problem. Lärarnas Riksförbund och andra fackförbund har självklart också en mycket viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Läs mer om ansvar och roller i arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljöarbetet ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det är inget som arbetsgivaren kan ägna sig åt då och då, utan arbetet med arbetsmiljön måste ske hela tiden, vara förebyggande och planerat. Detta beskrivs i Arbetsmiljöverkets föreskrift Systematiskt arbetsmiljöarbete. Läs mer om hur det systematiska arbetsmiljöarbetet på skolan kan gå till.
Om du upplever problem i din arbetsmiljö ska du i första hand försöka prata med din chef. Det är viktigt att chefen får reda på hur du upplever din arbetsmiljö. Om arbetsgivaren inte får reda på vilka problem du upplever finns det heller ingen möjlighet att åtgärda dem.
Ibland kan arbetsmiljöfrågor vara känsliga. Ta gärna hjälp av ditt skyddsombud på skolan om du behöver stöd inför eller under samtalet. Det finns inga enkla eller dumma frågor. Du är också välkommen att kontakta Lärarnas Riksförbunds medlemsjour där du får prata med en erfaren ombudsman.
Om arbetsmiljöproblemen kvarstår trots att du har uppmärksammat din chef på dem så bör du kontakta skyddsombudet på din skola.
Med förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete kan arbetsmiljön på skolan bli bättre.
En bra samverkan mellan arbetsgivaren och arbetstagarna är en förutsättning för att arbetsmiljön på skolan ska bli så bra som möjligt.
STÖD OCH RÅD
Broschyren Arbetsmiljöarbetet — en vägledning för ombud ger dig som är ombud stöd i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Den beskriver det formella regelverket samt går igenom det systematiska arbetsmiljöarbetet och det fackliga åtagandet.
I broschyren Du och din arbetsmiljö får du verktyg för arbetet med en god arbetsmiljö. Du hittar bland annat checklistor som du kan använda för att stämma av arbetsmiljön på din skola och diskussionsfrågor som du kan ta upp med dina kollegor och din rektor.