
Belysning
En god belysning är viktigt för arbetsmiljön. Rätt utformad belysning minskar risken för olyckor och motverkar bland annat ögonbesvär.
Den fysiska arbetsmiljön är det som omger oss på arbetsplatsen och som vi kan ta på, höra och se. En bra fysisk arbetsmiljö minskar risken för olycksfall i arbetet och ohälsa.
Den fysiska arbetsmiljön på skolan omfattar både inom- och utomhusmiljön. Lokaler och utrustning ska vara anpassade efter den verksamhet som bedrivs. Ljus, buller, ventilation, måltidsmiljö, skrivbord och stol, pausutrymmen och toaletter är exempel på sådant som utgör den fysiska arbetsmiljön.
En god fysisk arbetsmiljö minskar risken för olycksfall i arbetet och ohälsa. Den ökar också möjligheterna till trivsel och ger förutsättningar för en väl fungerande verksamhet.
Arbetsmiljöverket har föreskrifter Länk till annan webbplats. som anger krav och riktlinjer för en stor del av vår fysiska arbetsmiljö. Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön på skolan.
Här är förslag på frågor att gemensamt diskutera på din arbetsplats:
En god belysning är viktigt för arbetsmiljön. Rätt utformad belysning minskar risken för olyckor och motverkar bland annat ögonbesvär.
Buller är ofta ett stort arbetsmiljöproblem på skolor. Buller kan vara störande, göra att man blir trött och stressad och leda till hörselskador.
Fler och fler av lärares arbetsuppgifter görs digitalt, och den digitala arbetsmiljön blir därför allt viktigare.
Du som är gravid, nyförlöst eller ammar ska ha en arbetsmiljö som gör att du inte behöver vara orolig för ohälsa eller olycksfall.
STÖD OCH RÅD
Rektorn har ansvar för arbetsmiljön på skolan. Om du upplever problem ska du därför i första hand prata med din rektor så att hen får reda på hur du upplever din arbetsmiljö. Om arbetsgivaren inte får reda på vad du upplever som problem finns det heller ingen möjlighet att åtgärda det.
Skyddsombudet på skolan företräder dig i arbetsmiljöfrågor. Ta gärna hjälp av ditt skyddsombud om du behöver stöd och råd. Du är också välkommen att kontakta Lärarnas Riksförbunds medlemsjour där du får prata med en erfaren ombudsman.
Du som är skyddsombud hittar mer information om fysisk arbetsmiljö i Skyddsombudens stödmaterial. Observera att du behöver vara inloggad för att komma åt materialet.
Maria Bohlin