Hot och våld i skolan — ett stort arbetsmiljöproblem
Nästan var femte lärare går till arbetet med känslor av obehag inför risken att utsättas för hot, våld eller andra trakasserier, visar Lärarnas Riksförbunds arbetsmiljöundersökningar. Riskerna för hot och våld skapar osäkerhet, rädsla, vantrivsel och kostsam sjukfrånvaro.

Foto: Michael McLain
Många lärare upplever hot och våld från elever, föräldrar och anhöriga. Det förekommer även hot och våld från personer som helt saknar rätt att vistas inom skolans område. Färre än vart tionde fall anmäls.
STÖD OCH RÅD
Har du eller någon annan utsatts för hot eller våld?
Vad säger lagen om hot och våld?
Enligt arbetsmiljöverkets föreskrift om hot och våld i arbetsmiljön Länk till annan webbplats. är arbetsgivaren skyldig att förebygga att sådana situationer uppstår. För att det förebyggande arbetet ska få god effekt krävs att arbetsgivaren och medarbetarna arbetar tillsammans med dessa frågor och att säkerhetsfrågorna blir en del av det löpande, systematiska arbetsmiljöarbetet.
Förebyggande åtgärder
Handlingsplan om hot och våld
Finns det en handlingsplan om hot och våld på din arbetsplats som alla anställda känner till och känner sig trygga med? På arbetsplatsen ska det finnas rutiner för hur arbetstagarna bör agera i situationer där hot och våld kan förekomma.
Påtala för din arbetsgivare att ni behöver en sådan handlingsplan om det inte redan finns en. Vänd dig till skyddsombudet på din skola om ni inte får gehör hos arbetsgivaren.
Rutinerna i handlingsplanen ska vara kända av alla arbetstagare som kan vara berörda av dessa risker. Exempel på sådana riskfyllda situationer för skolpersonal kan vara elever eller anhöriga till elever som uppträder hotfullt/våldsamt, mail med hotfullt innehåll etc.
Risker ska kartläggas
Det förebyggande arbetet innebär också att arbetsgivaren är skyldig att kartlägga vilka risker för hot och våld som finns på arbetsplatsen. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och som ska se till att riskerna förebyggs.
Om du upptäcker situationer där du eller andra riskerar att utsättas för hot eller våld ska du anmäla detta till din arbetsgivare. Det ska råda nolltolerans mot hot och våld på en arbetsplats.
Säkerhetsrutiner vid risk för hot och våld
Det ska finnas särskilda säkerhetsrutiner för arbetsuppgifter som kan innebära risk för hot och våld. Rutinerna ska vara uppdaterade och aktuella, och alla på arbetsplatsen som är berörda av dem ska känna till dem.
Det ska också finnas rutiner för att uppmärksamma, rapportera och följa upp alla tillbud och händelser med inslag av hot och våld. Rutinerna bör också innebära att våld och allvarliga hot om våld anmäls till Arbetsmiljöverket, Polisen och Försäkringskassan.
Inget ensamarbete vid påtaglig risk för hot och våld
Arbetstagarna ska ha möjlighet att snabbt slå larm om en hot- och våldssituation uppstår. Om en arbetsuppgift innebär en påtaglig risk för hot och våld får den inte utföras ensam.
Rätt till utbildning för att undvika risker
Enligt arbetsmiljölagen (3 kap 3 §) Länk till annan webbplats. är arbetsgivaren skyldig att se till att de anställda har den utbildning som behövs för att undvika risker i arbetet. Det kan handla om att lära sig säkerhetsrutiner, att bedöma risker och att bemöta människor i upprört tillstånd.
På arbetsplatser där det finns risk för upprepade hot- och våldssituationer är arbetsgivaren skyldig att erbjuda särskilt stöd och handledning till personalen.
Mer inom ämnet
-
Checklista: hot och våld i skolan
Checklista: hot och våld i skolan
-
Kränkande särbehandling och mobbning
Kränkande särbehandling och mobbning
-
Systematiskt arbetsmiljöarbete på skolan
Systematiskt arbetsmiljöarbete på skolan
-
Arbetsmiljöverkets föreskrifter "Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2)".
Arbetsmiljöverkets föreskrifter "Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2)".
-
Arbetsmiljöverkets checklista "Kartlägg riskerna för hot och våld i arbetsmiljön (ADI 553)".
Arbetsmiljöverkets checklista "Kartlägg riskerna för hot och våld i arbetsmiljön (ADI 553)".
-
Arbetsmiljöverkets broschyr "Våld och hot inom omsorg och skola (ADI 522)".
Arbetsmiljöverkets broschyr "Våld och hot inom omsorg och skola (ADI 522)".
-
Arbetsmiljölagen
Arbetsmiljölagen