Om du blir sjukskriven kan du ibland behöva stöd och åtgärder för att kunna komma tillbaka till arbetet som lärare eller studie- och yrkesvägledare.
Om du drabbas av sjukdom så är det i första hand din arbetsgivare som ansvarar för att utreda om du behöver rehabilitering för att kunna komma tillbaka till arbetet. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar gäller både arbetsrelaterade och icke arbetsrelaterade sjukdomar hos arbetstagarna.
De bästa förutsättningarna för att din rehabilitering ska lyckas finns på din egen arbetsplats. Där känner du redan till verksamheten och kan få stöd av dina arbetskamrater och de fackliga ombuden.
Det är viktigt att rehabiliteringen kommer igång så tidigt som möjligt eftersom tidiga insatser ofta är mest effektiva.
Arbetsgivarens rehabiliteringsinsatser kan till exempel vara att anpassa arbetsplatsen, skaffa tekniska hjälpmedel, ändra arbetsinnehåll eller arbetsorganisation. Det kan också innebära arbetsträning, arbetsprövning eller utbildning/omskolning.
I andra hand ska arbetsgivaren utreda möjligheten till arbete någon annanstans inom hela arbetsgivarens verksamhet. Även då kan det bli fråga om omplacering, arbetsträning, utbildning/omskolning eller att arbetsgivaren skaffar tekniska hjälpmedel och ändrar arbetsinnehåll och arbetsorganisation.
Arbetsgivaren kan ta hjälp av företagshälsovården vid arbetsanpassning och rehabilitering.
STÖD OCH RÅD
Vänd dig i första hand till skyddsombudet på din skola eller till huvudskyddsombudet om du vill ha Lärarnas Riksförbunds hjälp i en fråga som rör din rehabilitering. Om ni inte har något skyddsombud på skolan kan du kontakta ert föreningsombud i LR-föreningen.
Du som är ombud hittar mer information om vad som gäller när någon har behov av rehabilitering i vår broschyr Arbetsmiljöarbetet – en vägledning för ombud.