Att vara skyddsombud
Ett konkret sätt att göra skillnad på skolan
Som skyddsombud har man ett mycket viktigt uppdrag eftersom man företräder sina kollegor i arbetsmiljöfrågor. De flesta skyddsombud tycker att uppdraget ger mycket tillbaka och känner att de får uppskattning för sitt arbete för en bättre arbetsmiljö på skolan.

Skyddsombudets rättigheter och befogenheter
Ett skyddsombud har vissa rättigheter och befogenheter. Av arbetsmiljölagen framgår att skyddsombudet bland annat har dessa rättigheter:
- Rätt att bli underrättad av arbetsgivaren om viktiga förändringar i arbetsmiljön inom ombudets skyddsområde.
- Rätt till betald ledighet.
- Rätt att ta del av handlingar.
- Rätt att begära åtgärd, undersökning och skriftlig bekräftelse.
- Rätt att stoppa arbetet vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa.
Enligt arbetsmiljölagen får ett skyddsombud inte hindras från att fullgöra sina uppgifter eller ges sämre arbetsförhållanden eller arbetsvillkor med anledning av sitt uppdrag
Ett skyddsombud som har utsetts av en facklig organisation är också en facklig förtroendeman och omfattas av reglerna i förtroendemannalagen, det vill säga den lag som bland annat reglerar den facklige förtroendemannens arbetsförhållanden.
”Jag känner att jag gör en viktig insats på skolan. Det känns bra att ha fått kollegornas förtroende att arbeta med de här frågorna.”
Sebastian Hautamäki, skyddsombud
Vad behöver man kunna som skyddsombud?
I arbetsmiljöförordningen står att en person med ”insikt i och intresse för arbetsmiljöfrågor” samt ”god förtrogenhet med arbetsförhållandena inom sitt skyddsområde” ska utses till skyddsombud.
Utbildningar för skyddsombud
Arbetsmiljölagen lägger ett gemensamt ansvar för utbildningen på arbetsmarknadens parter. Det innebär att det är arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna som gemensamt ska svara för att skyddsombudet får den utbildning som behövs för uppdraget.
När man har blivit skyddsombud får man utbildningar genom Lärarnas Riksförbund, så man behöver inte känna att man ska kunna allt från början.
VAR MED OCH PÅVERKA
Bli skyddsombud
Om ni inte har något skyddsombud på din skola så är det en god idé att ta upp frågan med dina kollegor och undersöka vilka som är intresserade av uppdraget. Kanske kan du själv tänka dig rollen som skyddsombud? De flesta skyddsombud tycker att uppdraget ger mycket tillbaka och känner att de får uppskattning för sitt arbete för en bättre arbetsmiljö.
Vänd er sedan till er LR-förening för att få hjälp med att starta en lokalförening på skolan om ni inte redan har en sådan, och att sedan utse skyddsombud och lokalombud. När du har blivit skyddsombud får du utbildningar genom Lärarnas Riksförbund.
Mer inom ämnet
-
Skyddsombudet företräder dig i arbetsmiljöfrågor
Skyddsombudet företräder dig i arbetsmiljöfrågor
-
Din roll som ombud
Din roll som ombud
-
Arbetsmiljöarbetet på skolan
Arbetsmiljöarbetet på skolan
-
Samverkan – att arbeta tillsammans för en bättre arbetsmiljö
Samverkan – att arbeta tillsammans för en bättre arbetsmiljö