Här kan du läsa vad som gäller om du är lärare med ferietjänst och omfattas av Almegas friskoleavtal.
Ferietjänst är en tjänst som är anpassad efter skolans behov och som är speciell för läraryrket. Det finns en större flexibilitet att lägga ut olika antal timmar olika veckor.
Årsarbetstiden är 1 807 timmar i Almegas friskoleavtal. Dessa timmar delas upp i reglerad arbetstid (1 360 timmar) och oreglerad arbetstid/förtroendetid (447 timmar). Den reglerade arbetstiden får läggas ut på 194 dagar under perioden augusti till juni. Det är fullt möjligt att lägga ut olika antal timmar olika veckor.
Antalet arbetsdagar är 194 oavsett hur röda dagar, till exempel nationaldagen, infaller.
Som lärare under Almegas friskoleavtal har du höstlov, sportlov och påsklov. Under loven får du ut din månadslön om du inte är tjänstledig.
Under sommaren har du inte lov utan semester och ferier. Under julen har du ferier. Semestern och ferierna måste du tjäna in (se nedan).
Semestern ligger fast under sommaruppehållets första del. Du har 25 dagars semester om det inte finns annan överenskommelse i ett lokalt avtal.
Den resterande delen av sommarledigheten kallas för ferier. Du har även ferier under julledigheten. Ferielönen tjänas in under perioden augusti till juni och är relaterad till hur länge du har varit anställd och i vilken omfattning du arbetat under denna period.
Skillnaden mellan lov, semester och ferier är att du alltid har betalt under loven, oavsett hur stor del av året du arbetat på skolan. Semesterlönen och ferielönen måste du dock ”tjäna in”. Om du inte arbetat hela läsåret minskar din lön under sommaren. Hur mycket betald semester och hur mycket ferielön du får beror på hur länge du har varit anställd och hur mycket du har jobbat under det läsår som föregår ferien.
1 360 timmar av den totala årsarbetstiden är reglerad arbetstid. Den delen av arbetstiden förfogar arbetsgivaren över, och leder och fördelar arbetet. Den reglerade arbetstiden kallas ibland för arbetsplatsförlagd tid.
Den reglerade arbetstiden får inte överstiga 35 timmar per vecka i genomsnitt under en period om sex månader. Arbetstiden ska förläggas så att arbetsbelastningen blir så jämn som möjligt.
Den reglerade arbetstiden ska rymma alla arbetsuppgifter som rektorn styr över.
Undervisning och undervisningsrelaterat arbete | Planering enskilt och med kollegor | Kompetensutveckling | Pedagogisk lunch/rastvakt |
Sätta och skriva in betyg | Delta i planering och bedömning/betygssättning av annan undervisningsgrupp | Skriva omdömen, IUP, åtgärdsprogram m.m. | Mentorskap |
Extra anpassningar | Bistå med underlag till pedagogiska utredningar | Frånvarohantering, uppföljning av hög frånvaro | Övrig dokumentation |
Deltagande i arbetslag och ämneslag | Personalmöten/APT | Förberedelse, genomförande och rättning av nationells prov | Handledning av nyutexaminerade eller VFU-studenter |
Ansvarsuppdrag (t.ex. ämnesansvar, arbetslagledare) | Utvecklingsarbete | Arbetsgrupper (t.ex. kris-, mobbing-, elevdemokrati-, utvecklingsgrupp) | Oplanerade händelser |
Mailhantering | Föräldrakontakter |
Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och Social Arbetsmiljö AFS 2015:4 (OSA) tydliggör att arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter som en arbetstagare har inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning (AFS 2015:4, 9 §).
Arbetsgivaren ska även se till att arbetstagarna känner till vilka arbetsuppgifter de ska utföra och vilka som ska prioriteras när den tillgängliga tiden inte räcker till (AFS 2015:4 10 §).
I det systematiska arbetsmiljöarbetet ska man kontinuerligt titta på arbetsmiljön.
”Ett vanligt problem är att arbetsgivaren
trycker in för många arbetsuppgifter på den
reglerade arbetstiden, och inte schemalägger
och tidsätter dem.”
Ta hjälp av Lärarnas Riksförbunds arbetstidsverktyg för att hålla koll på din reglerade arbetstid.
447 timmar av den totala årsarbetstiden är förtroendearbetstid. Förtroendearbetstiden ska användas för ditt planerings- och uppföljningsarbete, spontana föräldra- och elevkontakter, kompetensutveckling och andra liknande arbetsuppgifter. Du som arbetstagare har arbetsgivarens förtroende att göra en professionell bedömning av innehållet samt var och när du ska förlägga förtroendearbetstiden.
Arbetsgivaren leder och fördelar inte arbetet under förtroendetiden. Din rektor kan alltså inte hänvisa arbetsuppgifter som borde hinnas med under den reglerade arbetstiden till förtroendearbetstiden. Arbetsgivaren har dock rätt att förvänta sig att tiden faktiskt används och att den används på bästa sätt för verksamhetens måluppfyllelse.
Förtroendearbetstiden kan fördelas över årets alla 365 dagar, till skillnad från den reglerade arbetstiden som ska fördelas på 194 dagar. Den som vill arbeta under exempelvis lov kan göra det.
Du kan inte få övertidsersättning om du arbetar mer än 447 timmar. Du ansvarar själv för att hålla dig inom arbetstidens ram.
Du kan heller inte få ersättning för obekväm arbetstid (så kallad OB-ersättning) om du väljer att arbeta sena kvällar eller på helger.
Läs om vilka regler som gäller för övertid och OB-ersättning.
ATT TÄNKA PÅ
Inom Almega kan det även finnas lokala avtal som reglerar arbetstid. Du bör kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din skola.
Ett sätt för dig som lärare att se till att inte arbeta mer än du ska, är att hålla ordning på hur mycket arbetstid du faktiskt lägger ned. Det kan du göra med vårt webbaserade arbetstidsverktyg Planera din arbetstid. I verktyget kan du skapa din egen kalender för hela läsåret och hålla koll på hur den reglerade tiden används.
Broschyren Lärares arbetstid förklarar hur arbetstidssystemet för lärare med ferievillkor fungerar. Broschyren kan användas av lärare, skolledare och ombud vid diskussioner om hur lärararbetet ska organiseras.