Vad innebär det om min arbetsgivare inte har kollektivavtal?
Att ta anställning hos en arbetsgivare utan kollektivavtal kan vara förenat med betydande risker. Man måste då själv försäkra sig om att det egna anst...
Ett kollektivavtal är en överenskommelse om arbetstagarens och arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter på en arbetsplats. Facket förhandlar fram avtalet för att du ska ha trygga och tydliga villkor: lön, arbetsmiljö och försäkringsskydd om du blir sjuk eller arbetslös.
”Vårt fokus har hela tiden varit att vi ska se till att lärare och studie- och yrkesvägledaren får en bra arbetsmiljö.”
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, om #skolavtal18
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal som tecknas mellan en arbetsgivarorganisation och ett eller flera fackförbund. Avtalet reglerar rättigheter och skyldigheter på din arbetsplats, till exempel din arbetsmiljö, lön och andra anställningsvillkor. Kollektivavtal är en del av den så kallade svenska modellen.
Centralt tecknade avtal gäller i hela landet för alla arbetsplatser som är anslutna till arbetsgivarförbundet. Avtalet anpassas sedan ofta på lokal nivå. Ett lokalt avtal tecknas mellan arbetsgivaren lokalt och Lärarnas Riksförbunds LR-förening. Ett kollektivavtal kan inte tecknas innan båda parter är överens.
Vill du läsa mer om vad ett kollektivavtal är? Och vad är det bra för? Lärarnas Riksförbunds ombudsman Thomas Petersson reder ut begreppen. Därför är kollektivavtalet viktigt för dig.
Har du en arbetsgivare som inte har något kollektivavtal är det arbetsgivaren som själv sätter villkoren för vad som ska gälla för dig som arbetstagare. Tar du anställning hos en avtalslös arbetsgivare kan det innebära risker för dig. Du måste själv se till att anställningsavtalet tar hand om de delar som normalt finns med i ett kollektivavtal som exempelvis lönenivå, försäkringar och pensionsvillkor.
Läs mer om vilka regler och förmåner du har som jobbar på en skola med kollektivavtal. Ladda ner eller beställ broschyren Du och dina villkor .
Att ta anställning hos en arbetsgivare utan kollektivavtal kan vara förenat med betydande risker. Man måste då själv försäkra sig om att det egna anst...
På den svenska arbetsmarknaden förhandlar arbetsmarknadens parter, det vill säga fackföreningar och arbetsgivarorganisationer, om villkoren på arbetsm...
Kollektivavtalen är en central del av vad som kallas den svenska modellen. Ända sedan början av 1900-talet har arbetsmarknadens parter tecknat avtal och kommit överens utan inblandning av riksdag och regering. Parterna, det vill säga facket och arbetsgivarna, agerar i en anda av samförstånd. Bägge tycker att tillväxt, välstånd och en samhällsekonomi i balans är av gemensamt intresse. Vi har exempelvis ingen lagstadgad minimilön. I stället kommer parterna överens om att teckna kollektivavtal. Det är detta som kallas den svenska modellen.
MinTrygghet.se är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Lärarförsäkringar. Min Trygghets mål är att informera om försäkringsskydd, både i och utanför kollektivavtalet, och att guida dig till de ersättningar du har rätt till.
Hos Min Trygghet finns information om vem du ska kontakta för att få ersättning exempelvis om du blir sjuk eller skadad, gravid, snart går i pension eller om du blir arbetslös.
Olika avtal löper ut under olika tidpunkter. Här kan du se löptiden för just ditt befintliga avtal.
LÄRARNAS SAMVERKANSRÅD
I de flesta centrala kollektivavtal samarbetar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet genom en gemensam part som kallas Lärarnas Samverkansråd. Rådet bildades genom ett avtal om samverkan mellan de två förbunden.
Samverkansrådets styrelse utgörs av de båda förbundspresidierna som också är förhandlingsdelegation. Viktigare frågor behandlas av samverkansrådets fullmäktige som består av de båda förbundsstyrelserna. Lärarnas Samverkansråd ska vara enigt när förslag till beslut läggs. Alla beslut som är bindande för de båda förbunden fattas av respektive förbundsstyrelse.
På lokal nivå är de två förbunden part var för sig, men samverkar på det sätt som de kommer överens om lokalt.
Avtalet om samverkan innebär också att de båda lärarorganisationerna är ense om att inte rekrytera varandras yrkesverksamma medlemmar.
Maria Reuterskiöld