Här har vi sammanställt ett antal frågor och svar angående konflikten med Svenska kyrkan. Lärarnas Riksförbund är inte egen part i avtalsförhandlingarna utan agerar i Lärarnas Samverkansråd Länk till annan webbplats..
Varsel är en förvarning. I avtalssammanhang betyder det att en av parterna varslar om stridsåtgärder, till exempel strejk eller liknande. Detta måste ske en viss tid innan stridsåtgärderna träder i kraft.
Förutsättningarna för varslet till Kyrkans arbetsgivarorganisation är att varsel ska ske minst 7 arbetsdagar innan konfliktåtgärden träder ikraft. Varslet lämnat fredag 29 april innebär att konflikten kan komma att träda ikraft klockan 07:00 onsdag 11 maj.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är gemensamt en part via Lärarnas Samverkansråd. Varslet läggs därför gemensamt av samverkansrådet. Det görs också i samarbete med andra fackliga organisationer som också ingått i medlingen och som därför också varslar om konflikt.
Medlarna ska försöka få till stånd en överenskommelse mellan parterna. För att åstadkomma det ska medlarna kalla parterna till förhandling eller vidta annan lämplig åtgärd. För att främja en god lösning av tvisten kan medlaren lägga fram egna förslag till överenskommelse. Medlarna har rätt att skjuta upp en varslad stridsåtgärd under längst 14 kalenderdagar.
Eftersom det är Lärarnas Samverkansråd som är part i avtalet ska Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbundens styrelser vara eniga. Båda förbunden har avtalsdelegationer som ger sin rekommendation till hur förbundsstyrelserna bör besluta.
Lärarnas Samverkansråd och Kommunal har olika förhandlingsordningar. Det gjorde att det för Kommunals del var tvunget att varsla i och med konflikt för att medling skulle inledas. För oss däremot inleddes medlingen via en överenskommelse med arbetsgivarna, en så kallad frivillig medling. Men då den inte gav resultat, varslar även vi.
De medlemmar som tas ut i strejk kommer få särskild information om det. De förväntas följa uppmaningen att delta i konflikten och får sin ersättning för tiden de inte arbetar på grund av strejk från förbundet, så kallad konfliktersättning.
Neutralitet betyder att medlemmar inte får utföra jobb som de strejkande i andra fackförbund skulle ha gjort om inte konfliktåtgärderna trätt i kraft.
Nej, det är bara de medlemmar som berörs av varslet på avtalsområdet Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som ska strejka.
Nej, det är bara de medlemmar som berörs av varslet på avtalsområdet Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som ska strejka. Det är också möjligt att successivt trappa upp en konflikt och utvidga den till att omfatta fler medlemmar på avtalsområdet. Det beslutas i så fall av Lärarnas Samverkansråd innan varsel om utvidgad konflikt läggs.
Den exakta listan över arbetsplatser som omfattas framgår av bilaga 1 till varslet.
Nej, att utföra arbetsuppgifter som omfattas av en strejk är strejkbryteri och ett allvarligt brott mot den kollegiala hedern. Om du blir tillsagd av din arbetsgivare att utföra arbetsuppgifter som du tror kan omfattas av konflikten, kontakta genast Lärarnas Riksförbund.
Samtidigt som strejken träder ikraft sätts också arbetsuppgifterna i blockad, det vill säga ingen annan får utföra dem.
Den som omfattas av konflikten får konfliktersättning av sitt fackförbund.
De omfattas inte och står därför utanför den gemenskap och styrka som ger oss förutsättning att via varsel om konflikt och eventuell konflikt få samma rättigheter på det här avtalsområdet som på andra. Dessa kan heller inte få ersättning från förbundet.
Nej, strejk är strejk för att få de rättmätiga villkor som vi kräver. När vi får det kan en strejk avslutas med mycket kort varsel, vilket i så fall innebär omedelbar inställelse i arbete. Det är med andra ord mycket olämpligt att som strejkande åka iväg någonstans under en strejk.
Den som har semester, är tjänstledig eller är sjukskriven är generellt undantagen från stridsåtgärderna och omfattas därmed inte.
Nej, det vore ett brott från arbetsgivarens sida. Om så ändå skulle ske bör du omedelbart kontakta Lärarnas Riksförbund.
Medlingen ledde inte till att avtal tecknas eftersom arbetsgivarsidan tyvärr valde att säga nej till medlarnas hemställan trots att den var i nivå med avtalen på övriga arbetsmarknaden. Medlarna hade därmed fullfölj sitt uppdrag väl och lagt fram ett väl avvägt förslag som alla fackliga organisationer insåg var rimligt att säga ja till, men arbetsgivare sa nej och därför varslar vi om konflikt.
Vi kräver oförändrat villkorsavtal och ett omställningsavtal i nivå med övriga arbetsmarknaden.
Dela gärna den kommunikation som Lärarnas Riksförbund och andra har via sociala medier för att visa på det fullständigt orimliga i att våra medlemmar anställda inom kyrkan förvägras ett omställningsavtal i nivå med andra.
Det finns lagstiftning som reglerar när en konflikt får genomföras och vid tidigare avtalsrörelser så har parterna själva, eller via medling, nått överenskommelse kring nytt avtal och då råder fredsplikt, vilket innebär att man inte får gå till konflikt. En konflikt har inte något egenvärde, utan måste ha ett mål och tydligt syfte. Förbundet behöver alltid ta ställning till frågan när nya avtal ska tecknas. Den här gången sa arbetsgivaren nej till medlarnas förslag och då behöver vi visa att vi står fast vid vårt ja till budet, och inte vill acceptera de ytterligare försämringar av anställningstryggheten som arbetsgivaren vill ha.