Var tjänar du bäst som lärare? Och vilken arbetsgivare ger dig minst?

Följ Lönekampen och se vilka som satsar på lärarna och vägledarna

Vilka arbetsgivare öppnade plånboken och satsade på lärarna och vägledarna i 2018 års löneförhandlingar? Se resultatet här!

Lönerna för 2018 börjar bli klara, och vi kan nu se svart på vitt vilka arbetsgivare som satsar på lärare och vägledare. Hittills leder Gnosjö med i snitt 5,1 procent i löneökning. Staffanstorp ligger på bottenplats med endast 1,54 procents löneökning i snitt.

Lärarbrist fortsätter öka, så nu är det hög tid att uppvärdera lärares löner. Vi ser att en del huvudmän har börjat satsa mer på lärarlönerna, men långt ifrån alla. Jag uppmanar alla huvudmän att ge sig in i lönekampen så att lärarna stannar kvar i yrket.

Åsa Fahlén
Förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund

Sidan uppdateras löpande i takt med att fler kommuner blir klara med sina lönerevisioner och rapporterar in sina uppgifter. Var i listan hamnar din arbetsgivare? Följ Lönekampen här!

10 i topp: bäst löneutveckling i Gnosjö

Källa: Lärarnas Riksförbunds insamling av löneuppgifter. Löneutveckling mellan 2017 och 2018. I statistiken ingår grundskollärare, gymnasielärare och studie- och yrkesvägledare.

Vad säger LR i Gnosjö?

David Thunborg, kommunombud LR i Gnosjö :
"Som ett led i en omvärldsbevakning gör kommunen en satsning på gymnasie- och SFI lärare. Man har gett extra till dessa grupper utan att någon annan grupp hamnar under märket. Man ger till alla men mer till en del. Det känns bra, även om vi anser att man borde satsa mer på studie- och yrkesvägledare samt lärare som bidrar till kontinuitet och stabilitet också, vilket vi har lyft."


10 i botten: sämst löneutveckling i Staffanstorp

Källa: Lärarnas Riksförbunds insamling av löneuppgifter. Löneutveckling mellan 2017 och 2018. I statistiken ingår grundskollärare, gymnasielärare och studie- och yrkesvägledare.


Karta: kommunerna med högst respektive lägst löneutveckling

De tio bästa kommunerna är grönmarkerade. De tio sämsta är rödmarkerade. Hur ska de med låg löneutveckling kunna locka till sig behöriga lärare?


Lönerankningen 2018

Se 2018 års medellöner och löneutveckling för lärare och vägledare hos kommunerna. Vill du stanna kvar hos din arbetsgivare, eller får listan dig att börja söka nytt jobb?

Lönerankningen 2018 »

Högst och lägst medellöner

Se vilka tio kommuner som hittills har högst medellöner för lärare och vägledare 2018 och vilka tio som har lägst. Det skiljer mer än 9 000 kronor mellan Nacka i toppen och Sandviken i botten.

Bästa och sämsta medellönerna 2018 »


Uppdaterad