Ditt försäkringsskydd

Ditt skydd i lag, kollektivavtal och egna försäkringar

Du och alla andra har rätt till ett grund­läggande försäkringsskydd enligt lag. Lärarnas Riksförbund har förhandlat fram kollektiv­avtal som ger dig ett starkare ­skydd. Det kan ge extra pengar vid exempelvis sjukdom. Du kan också teckna egna, frivilliga försäkringar.

CORONAVIRUSET & COVID-19

Karensavdraget slopas tillfälligt

Karensavdraget avskaffas från 11 mars på grund av coronaepidemin. Beslutet gäller en och en halv månad framåt. Åtgärden bedöms minska risken för smittospridning. Staten står för kostnaden.

Bruten arm i mitella

Försäkringspyramiden

Försäkringsskyddet kan beskrivas som en pyramid som liknar pensionspyramiden. Längst ner finns de försäkringar som regleras i lag. I toppen finns de frivilliga försäkringar som du själv tecknar.

Försäkringspyramiden: I topp enskilda privata försäkringar, därunder Medlemsförsäkringar via ditt fackliga medlemskap, näst längst ned Kollektivavtalade försäkringar, i botten Lagstadgade försäkringar via staten.

Delarna i ditt försäkringsskydd

”Facket och arbetsgivaren förhandlar fram kollektivavtalet, som gäller alla på arbetsplatsen. Man kan säga att vi löntagare själva har finansierat detta försäkringsskydd: Vi har avstått från högre lön för att i stället få en starkare försäkring.”

Kollektivavtalets försäkringar ger extra trygghet

Kollektivavtalets försäkringar ger extra trygghet

Om du arbetar på en skola med kollektivavtal så har du en rad extra försäkringar som Lärarnas Riksförbund har förhandlat fram. Försäkringarna ger en t...

Mer om försäkringarna i ditt kollektivavtal
Vad är ett kollektivavtal?

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan fackförbunden och arbetsgivaren. Oftast finns ett centralt avtal, som sedan anpassats på lokal nivå....

Läs mer om kollektivavtal och den svenska modellen
Lärarförsäkringar ger stöd kring sparande och pension

Lärarförsäkringar ger stöd kring sparande och pension

Behöver du svar kring försäkringar, om pension och om pensionssparande? Som lärare eller studie- och yrkesvägledare har du tillgång till ett helt före...

Mer om Lärarförsäkringars erbjudanden och tjänster
A-kassa och inkomstförsäkring

A-kassa och inkomstförsäkring

Blir du arbetslös är det viktigt att du både är medlem i a-kassan och facket. A‑kassan ger en grundtrygghet, men ersättningen täcker bara en del av di...

Så fungerar a-kassa och inkomstförsäkring

Min Trygghet: din guide till försäkringar och ersättningar

MinTrygghet.selänk till annan webbplats är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund, Lärar­förbundet och Lärar­försäkringar. Min Trygghets mål är att informera om försäkringsskydd och att guida dig till de ersättningar du har rätt till. Här finns information om vem du ska kontakta för att få ersättning exempelvis om du blir sjuk eller skadad, gravid, snart går i pension eller om du blir arbetslös.