Kollektivavtalets försäkringar ger extra trygghet
Försäkringsskydd på och utanför arbetsplatsen
Om du arbetar på en skola med kollektivavtal så har du en rad extra försäkringar som Lärarnas Riksförbund har förhandlat fram. Försäkringarna ger en trygghet inför händelser som kan inträffa på eller utanför arbetsplatsen. Du kan få extra pengar om du råkar ut för sjukdom eller olycka, men tänk på att du själv måste ansöka om pengarna.

De kollektivavtalade försäkringarna är en av våningarna i försäkringspyramiden. Det är facket som förhandlat fram dessa försäkringar med arbetsgivaren.
Olika avtal, men liknande grundskydd
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan facket och arbetsgivaren. Kollektivavtalen skiljer sig lite beroende på om du arbetar på en kommunal, fristående eller statlig skola. Men i alla centrala kollektivavtal ingår följande försäkringar:
AGS — avtalsgruppsjukförsäkringen
AGS kompletterar den lagstadgade sjukpenningen samt aktivitets- och sjukersättningen om du drabbas av arbetsoförmåga vid exempelvis sjukdom eller olycksfall. Normalt börjar din ersättning från AGS betalas ut efter 90 dagar.
Man måste dock ansöka om ersättningen. Är du kommunalt anställd så ansöker du själv om ”dagersättning AGS-KL” hos AFA. Är du privatanställd med ITP så ska din arbetsgivare anmäla att du ska ha ”ITP:s sjukpension” från Alecta.
Du måste dock själv anmäla vilket bankkonto
du vill ha pengarna till.
Ersättningen är cirka 10 procent av lönen fram till sjukskrivningsdag 360. Detta gäller upp till en årsinkomst på under 7 ½ prisbasbelopp. (Motsvarar 29 063 kronors månadslön år 2019.) Om du är kommunalt anställd och tjänar mer än så, betalar arbetsgivaren sjuklön för inkomstbortfallet över taket på 7 ½ prisbasbelopp. Är du privatanställd så får du i stället pengar för inkomstbortfallet över taket från ITP sjukpension.
Om Försäkringskassan efter en längre tids sjukskrivning beslutar att ge dig aktivitets- eller sjukersättning, kan du också ansöka om månadsersättning från AGS.
Som längst betalas ersättningen från AGS ut tills du fyller 65 år.
För att få reda på vilken ersättning du har rätt till, kan du kontakta din arbetsgivare eller din lokala fackliga företrädare.
TFA — trygghetsförsäkring vid arbetsskada
TFA kan ge dig ersättning vid olycksfall i arbetet, arbetssjukdom, smittsam sjukdom eller färdolycksfall.
En färdolycka är ett olycksfall som skett när du färdats mellan arbetsplats och bostad. Om ett trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat i olyckan, är det dock inte TFA utan trafikförsäkringen som kompletterar sjukpenningen eller andra lagstadgade ersättningar.
TFA kan ge dig både ersättning för kostnader du haft och ersättning för inkomstförluster, även framtida sådana. Ersättning lämnas även vid dödsfall och för begravningskostnader.
TFA kan lämna ersättning även om det som du drabbats av ännu inte är klassat som arbetsskada av Försäkringskassan. Därför är det mycket viktigt att du anmäler din arbetsskada, ditt olycksfall eller andra allvarligare tillbud. Du ska göra anmälan på två olika ställen: På Försäkringskassans sida ”Anmäl arbetsskada” och till AFA.
TGL — tjänstegrupplivförsäkring
Om du som försäkrad avlider före pensioneringen kan TGL betala ersättning till dina efterlevande. Det sker i form av ett engångsbelopp som är skattefritt. Ersättningen består av ett grundbelopp och barntillägg. Ersättningen från TGL beräknas på prisbasbeloppet.
I första hand betalas ett grundbelopp ut till den person som är förmånstagare. Ju yngre den avlidne är, desto mer pengar. Störst är ersättningen om den avlidne är mellan 18 och 54 år gammal. Därefter sjunker summan varje år.
Om du är kommunalt anställd gäller försäkringen till och med 66 års ålder. Om du är anställd på friskola gäller försäkringen vanligen till och med 69 års ålder.
Av din försäkring framgår vem som är förmånstagare, det vill säga vem som får ersättningen. Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande, kan du som försäkrad bestämma att en annan person ska få pengarna. Är du osäker på var du ska vända dig, kan fråga din arbetsgivare.
Om du som försäkrad har barn under 20 år, får vart och ett av dina arvsberättigade barn ett barntillägg.
Avtal om pensionsförsäkring
Dessutom finns på alla avtalsområden avtal om tjänstepension, till exempel:
- Kommun, region, landsting: Avgiftsbestämd ålderspension (AKAP-KL/KAP-KL)
- Privat sektor: Industrins och handelns tilläggspension (ITP)
- Stat: Statlig tjänstepension (PA16)
Mer information om din tjänstepension hittar du via länkarna ovan samt på sidan om tjänstepension.
Avtal om trygghet och omställning vid arbetslöshet
I dag finns också trygghets- och omställningsavtal på samtliga avtalsområden:
- Omställningsavtal för kommuner, landsting, regioner samt kommunalförbund och företag som är medlemmar i Pacta (KOM-KL)
- Trygghetsavtal för tjänstemän inom Svenskt Näringsliv (TRR Trygghetsrådet)
- Det statliga omställningsavtalet (TSn, Trygghetsstiftelsen)
”Som anställd i skolan kan det vara knepigt att veta vilken ersättning man kan ha rätt till när man blir förälder, pensionär eller om olyckan skulle vara framme. MinTrygghet
guidar dig till rätt försäkring så att du inte går miste om pengar som faktiskt är dina.”
Läs mer på MinTrygghet.se
Exempel: Då kan du få ersättning
%20bruten_arm-544965216_1400x850px.jpg)
Kan du få ersättning om du ramlar i pulkabacken, cyklar omkull eller blir hotad av en elev? Lärarnas Riksförbunds experter reder ut reglerna och ger svar på dessa frågor.
Hos Min Trygghet hittar du fler exempel på hur det kan se ut i verkligheten. Läs om idrottsläraren Eva som råkade ut för en trafikolycka,
gymnasieläraren Ida som drabbades av bröstcancer
och kemiläraren Roger som bröt benet på fritiden.
Vad är ett prisbasbelopp (PBB)?
Prisbasbeloppet följer förändringarna i konsumentpriserna (inflationen). Det används för att beräkna inkomsttaket i bland annat allmän sjukförsäkring och föräldraförsäkring. År 2019 är prisbasbeloppet 46 500 kronor.
%20Pengar-1400x850px-iStock-173750432.jpg)
Mer inom ämnet
-
Tjänstepension i de olika kollektivavtalen
Tjänstepension i de olika kollektivavtalen
-
Min Trygghet hjälper dig att få den ersättning som du har rätt till
Min Trygghet hjälper dig att få den ersättning som du har rätt till
-
AGS, sjukförsäkring om du är kommunalt anställd: Ansök själv om dagersättning hos AFA
AGS, sjukförsäkring om du är kommunalt anställd: Ansök själv om dagersättning hos AFA
-
AGS, sjukförsäkring för privat anställd: Arbetsgivare anmäler dig till ITP:s sjukpension
AGS, sjukförsäkring för privat anställd: Arbetsgivare anmäler dig till ITP:s sjukpension
-
TFA: Frågor och svar om arbetsskadeförsäkring
TFA: Frågor och svar om arbetsskadeförsäkring
-
Anmäl din arbetsskada till Försäkringskassan
Anmäl din arbetsskada till Försäkringskassan
-
Anmäl din arbetsskada till AFA
Anmäl din arbetsskada till AFA