Din pension och dina pensionsval

Vi hjälper dig få koll på det svenska pensionssystemet

Under ditt yrkesliv arbetar du ihop till den pension du ska leva av som pensionär. Vi förklarar hur pensionssystemet fungerar, och vilka val du kan göra för att påverka din egen pension.

Pension är uppskjuten lön

Man kan säga att din pension är uppskjuten lön. De pengar du jobbar ihop under ditt yrkesliv, ska du leva av den dag du blir pensionär. Med det nuvarande pensions­systemet påverkar du själv hur en stor del av dina pensionspengar förvaltas, och det är därför viktigt att du gör aktiva och medvetna val så tidigt som möjligt.

Många tycker att pensionssystemet är krångligt, men vi hoppas kunna hjälpa dig på vägen. Som medlem har du bland annat möjlighet att få personlig pensionsrådgivning genom Lärarförsäkringar.

Pensionspyramiden: I topp privat sparande, i mitten Tjänstepension från arbetsgivaren i botten  Allmän pension från staten. Allmän pension består av Tjänstepension och Premiepension.

Pensionssystemet består av tre delar

Det svenska pensionssystemet brukar beskrivas som en pyramid, där den lagstadgade allmänna pensionen är grunden. Du som har arbetat för arbetsgivare som har kollektivavtal (eller som har tecknat ett eget pensionsavtal) har tjänstepension. Sedan kan du också ha ett eget, privat pensionssparande.

Allmän pension (inkomstpension + premiepension)

Den allmänna pensionen är lagstadgad och betalas ut av staten. För de flesta består den av två delar: inkomstpension och premiepension. Den omfattar i princip alla som är bosatta i Sverige. Kostnaden betalas genom pensionsavgifter av din arbetsgivare.

Är du född 1953 eller tidigare får du en viss del av pensionen som tilläggspension. För den som haft liten eller ingen inkomst under livet finns ett grundskydd i form av garantipension.

Tjänstepension

Tjänstepensionen omfattar dig som har haft anställningar där tjänstepension ingår bland anställningsförmånerna. Den kan grundas på kollektivavtal eller på att arbetsgivaren tecknar en försäkring för sina anställda.

Privat, eget pensionssparande

Du kan också ha ett eget eller privat pensionssparande. Det kan bestå av dina vanliga sparkonton, aktier, fonder med mera.


”Med det nuvarande pensions­systemet påverkar du själv hur en stor del av dina pensionspengar förvaltas, och det är därför viktigt att du gör aktiva och medvetna val så tidigt som möjligt.”Dina val påverkar din pension

I alla olika delar av pensionssystemet går det att göra egna val och på så sätt påverka hur stor din pension blir. Det är därför värt att ägna lite tid att tänka igenom dina val.

Broschyren Du och din pension

Allmän pension: Din rättighet enligt lag

Allmän pension: Din rättighet enligt lag

Den allmänna pensionen är den pension som du har rätt till enligt lag. Den beräknas på din pensions­grundande inkomst. De viktigaste delarna är inkoms...

Läs mer om Allmän pension
Komplettera med privat pensionssparande

Komplettera med privat pensionssparande

Det kan vara klokt att ha ett eget privat pensionssparande. Det är frivilligt och något du själv måste ta ställning till om du behöver för att komplet...

Läs mer om att spara privat
Länkar och läsning om pension

Länkar och läsning om pension

Här har vi samlat nyttiga sidor och lästips där du kan läsa mer om pension. Vi anger också för vem länken är av intresse: För alla, eller för dig som ...

Läs mer
Så påverkar du din pension och så planerar du ditt uttag

Så påverkar du din pension och så planerar du ditt uttag

Pension betalas inte ut automatiskt. Därför är det bra om du börjar planera för din pensionering i god tid. Här följer råd både för dig som befinner d...

Tips för din pensionsplanering
Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Många som närmar sig sextio börjar längta efter att få gå i pension, medan andra gärna vill fortsätta jobba lite längre än till 65. Men vilka blir kon...

Så får du hjälp av Lärarförsäkringar

Mer inom ämnet


Uppdaterad