Länkar och läsning om pension
Webbplatser, böcker och broschyrer
Här har vi samlat nyttiga sidor och lästips där du kan läsa mer om pension. Vi anger också vem länken är av intresse för: För alla, eller för dig som är kommunalt anställd (inklusive landsting och regioner), privat anställd eller statligt anställd.
Webbplatser om pension
Collectum.se
Privat. Collectum är länken mellan tjänstemän som har tjänstepensionen ITP, arbetsgivarna som betalar pensionspremierna och försäkringsbolagen som förvaltar pensionerna.
KPA.se
Kommun. KPA förvaltar den kommunala tjänstepensionen. Kontakta KPA om du är kommunalt anställd och har frågor om din tjänstepension.
Kåpan.se
Stat. Kåpan Pensioner förvaltar kollektivavtalad tjänstepension för dig som är eller har varit statligt anställd. Kåpan Pensioner är en försäkringsförening. Det innebär att medlemmarna äger verksamheten tillsammans.
Lärarfonder, hos Folksam.se
Alla medlemmar. Lärarfonder ger dig som är medlem och dina anhöriga möjlighet att enkelt och till bra villkor planera för din pension. Med de tre Lärarfonderna kan du på ett enkelt sätt anpassa sparandet efter din ålder och placeringshorisont.
Lärarförsäkringar.se
Alla medlemmar. Lärarförsäkringar hjälper dig som är medlem i Lärarnas Riksförbund med dina pensionsfrågor. Kundtjänsten kan förklara hur pensionssystemet fungerar, vilka val som du står inför vad det gäller pensionen och vad som händer om du inte gör något val. Vill du ta ett helhetsgrepp om din pension och se över ditt behov av ett kompletterande sparande kan du få individuell rådgivning. Rådgivningen sker via telefon och tar cirka 45 minuter.
Minpension.se
Alla. Min Pension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, tillsammans ger de en samlad bild av din intjänade pension och värdet på denna samt möjlighet att göra individuella pensionsprognoser.
Mintrygghet.se
Alla medlemmar. Min trygghet är till för lärare, skolledare, eller studie- och yrkesvägledare – oavsett om du är anställd kommunalt, privat eller statligt. Sidan guidar genom regler och avtal som gäller och vem du ska kontakta för att få ersättning i olika situationer. Till exempel om du blir sjuk eller skadad, om du blir gravid, om du snart går i pension eller om du blir arbetslös.
OFR.se
Kommun, stat. OFR är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation för 14 fackförbund med medlemmar inom offentlig sektor, däribland Lärarnas Riksförbund. OFR arbetar bland annat med pension och försäkringar.
Pensionsvalet.se
Kommun. Pensionsvalet informerar dig om de olika valmöjligheterna och administrerar de val som du gör. De förhåller sig neutrala till de olika försäkringsbolagen och ser till att dina pensionspengar förs över till det försäkringsbolag som du väljer.
Pensionsmyndigheten.se
Alla. Pensionsmyndigheten administrerar och betalar ut den allmänna pensionen. De har också i uppdrag att ge generell och individuell information om pension så att pensionssparare ska ha möjlighet att förstå, förutse och påverka sin pension. Hos Pensionsmyndigheten kan du, liksom hos Minpension.se, få en individuell prognos kring hela din pension.
PTK
Privat. PTK förhandlar om pensioner och försäkringar samt informerar privatanställda tjänstemän med ITP om innehållet i dessa avtal.
PTK:s Rådgivningstjänst
Privat. PTK:s Rådgivningstjänst ger dig oberoende råd om tjänstepensionen och premiepensionen, anpassade för just dig. Rådgivningstjänsten är till för dig som är privatanställd med tjänstepension ITP. Den kostar ingenting att använda.
SPV.se
Stat. Statens tjänstepensionsverk (SPV) är en av Sveriges största leverantörer av pensionstjänster. De ansvarar för att administrera den statliga tjänstepensionen för cirka 800 000 anställda och pensionärer och 400 arbetsgivare.
Valcentralen.se
Kommun. En oberoende valcentral för stora och små pensionsavtal och till för att du ska kunna genomföra alla val till din tjänstepension på ett enkelt och smidigt sätt. De hanterar både kollektivavtalade tjänstepensioner och individuella.
Böcker och broschyrer om pension
- Dags att lägga pensionspusslet – Så tar du som kvinna ut pension på bästa sätt
av Annika Creutzer
Kvinnor riskerar att får en mycket sämre pension än män. Den här boken hjälper dig att lägga ditt eget pensionspussel. Vill du ta ut din pension på bästa sätt så gäller det att börja planera i tid, kanske redan vid 50. Boken finns att ladda ned eller beställa från Lärarnas Riksförbunds webbutik.
(Utgiven 2015 av KPA Pension och OFR.)
- Ta makten över din pension – Tio fällor som du som kvinna ska undvika
av Annika Creutzer
I denna bok berättar Annika Creutzer, privatekonomisk expert, hur du undviker de typiska kvinnofällor som föräldraledighet och deltid kan innebära. Boken kan beställas på svenskafrån Lärarnas Riksförbunds webbutik. Hos KPA Pension kan du också ladda ner boken som pdf på ytterligare elva språk.
(Utgiven 2016 av KPA Pension.)
- Du och din pension – Hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på
Broschyren förklarar pensionspyramidens delar, visar hur tjänstepensionen från din arbetsgivare fungerar och ger kunskap om de viktiga val som måstes göra under yrkeslivet och när du går i pension. Ladda ned eller beställ broschyren från Lärarnas Riksförbunds webbutik.
(Utgiven 2018 av Lärarnas Riksförbund.)
- Dina pengar – med och utan kollektivavtal
Denna trycksak reder ut vad avtalet är värt i pengar vid olika händelser i livet, exempelvis om du blir sjuk eller när du går i pension. Det kan handla om flera tusen kronor i månaden. Finns även på engelska under titeln Your Money (se nedan). Broschyren finns att ladda ned eller beställa från Lärarnas Riksförbunds webbutik.
(Senaste upplagan utgiven 2020 av Saco.)
- Your money – with and without a collective agreement
Having a collective agreements at your workplace will be of great financial significance when you retire or if your income drops. Download or order at our webshop.
(Senaste upplagan utgiven 2020 av Saco.)
Mer inom ämnet
-
Pensionsrådgivarens tips: Spara 4 procent av din lön
Pensionsrådgivarens tips: Spara 4 procent av din lön
-
Få koll på sparandet med kostnadsfri rådgivning
Få koll på sparandet med kostnadsfri rådgivning