Så påverkar du din pension och så planerar du ditt uttag

Råd under yrkeslivet och när det närmar sig pension

Pension betalas inte ut automatiskt. Därför är det bra om du börjar planera för din pensionering i god tid. Här följer råd både för dig som befinner dig mitt i yrkeslivet, och för dig som snart tänker gå i pension.

Du måste själv ansöka om att ta ut din pension

Du kan få pension från flera håll: allmän pension, kollektivavtalad tjänstepension och eget pensions­sparande om du har ett sådant. Tänk på att utbetalning av pension inte är något som sker automatiskt, utan något som du själv ansöker om.

Så kan du påverka din pension

Enkelt uttryckt är det fyra faktorer som styr hur hög din pension blir:

  • Vid vilken ålder du går i pension. Ett exempel: Att arbeta ett extra år efter 65 ger ungefär åtta procent mer i den allmänna pensionen.
  • Livsinkomsten, som påverkas av din lön, antal arbetade år och heltids- eller deltidsarbete. Ju mer du tjänar under hela ditt liv desto högre blir din pension.
  • Hur du placerar dina premiepensionspengar och din tjänstepension. Avkastningen har betydelse för storleken på din pension.
  • Eget sparande.

Inkomsten kan vara svår att styra om man är lärare, förutom om man ska arbetar heltid eller deltid. Därför är det viktigt att ha ett pensions­sparande med låga avgifter. Allt över en procent anses som dyrt.

Planera din pension — få ut mer pengar!

Som medlem i Lärarnas Riksförbund har du alltid tillgång till kostnadsfri rådgivning i form av Lärarförsäkringars tjänst Pensionsplanering. Du kan få hjälp med praktiska frågor, som hur pensionen kan tas ut och hur pensionen påverkas av dina val:

  • Om du slutar att arbeta tidigare
  • Om du går över till deltid
  • Om du jobbar ytterligare några år

Så tar du ut din pension

Allmän pension: Ansök minst tre månader i förväg

Du bör ansöka om din allmänna pension minst tre månader innan du vill ha den utbetald. Det gör du hos Pensionsmyndigheten. Länk till annan webbplats. Du kan antingen fylla i pensionsansökan direkt Länk till annan webbplats. eller skriva ut en blankett för pensionsansökan. Den ska fyllas i och sedan skickas in till Pensions­myndigheten.

Du behöver inte ta ut hela din allmänna ålderspension på en gång om du inte vill. Du kan välja att ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent pension.

Pensionsmyndigheten har mer information om att gå i pension. Länk till annan webbplats.

Tjänstepension: Beror på vilket kollektivavtal du har

När det gäller uttag av kollektivavtalad tjänstepension, så ser avtalen olika ut för när du kan börja ta ut den. Kontakta din arbetsgivares personalavdelning för ytterligare information. Om du är kommunalt anställd kan du även kontakta pensions­handläggaren i din kommun. Det finns olika verktyg som hjälper dig att få en överblick över din pension:

Privat pensionssparande: Ansök direkt till bolaget

Om du har ett privat pensionssparande så gör du en ansökan direkt hos det bolag där du har ditt sparande.

Deltid och föräldraledighet: Undvik ”kvinnofällorna”

Dags att lägga pensionspusslet
Ta makten över din pension

Deltidsarbete och föräldraledighet riskerar att sänka den framtida pensionen, något som fortfarande drabbar främst kvinnor. Läs mer om Sacos pensionsguide, som hjälper dig att planera din föräldraledighet och undvika deltidsfällan. Böckerna Dags att lägga pensionspusslet Länk till annan webbplats. och Ta makten över din pension Länk till annan webbplats. hjälper dig också att planera din pension och undvika dessa fallgropar.

Jobba extra efter pensionen

Många lärare vill jobba extra efter att de har gått i pension. Det är lägre skatt på arbets­inkomster Länk till annan webbplats. från det år du fyller 66 år. Här får du några våra goda råd för dig som vill jobba vidare efter pension.


Länkar och läsning om pension

Länkar och läsning om pension

Här har vi samlat nyttiga sidor och lästips där du kan läsa mer om pension. Vi anger också för vem länken är av intresse: För alla, eller för dig som ...

Läs mer
Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Många som närmar sig sextio börjar längta efter att få gå i pension, medan andra gärna vill fortsätta jobba lite längre än till 65. Men vilka blir kon...

Så får du hjälp av Lärarförsäkringar

Mer inom ämnet


Uppdaterad