Att komplettera med ett eget, privat pensionssparande

Ett frivilligt komplement till allmän och tjänstepension

Det kan vara klokt att ha ett eget privat pensionssparande. Det är frivilligt och något du själv måste ta ställning till om du behöver för att komplettera de övriga delarna i din pension.

Pensionssparande kvinna

Tidigare var det lönsamt att pensionsspara privat i en pensionsförsäkring eller i fonder i en IPS-depå (IPS: individuellt pensions­sparande). Du fick nämligen dra av dina insättningar i deklarationen. Men sedan 2016 har du inte rätt att dra av nya insättningar.

Det betyder att nya insättningar kommer att drabbas av dubbel­beskattning: Du har redan betalat skatt på lönepengarna du sätter in, och du kommer att få skatta en gång till när du tar ut din pension.

För dig som vill fortsätta pensionsspara privat är det därför bättre att göra nya insättningar i andra sparformer, exempelvis:

  • Sparkonto
  • Värdepapper (aktier och fonder)
  • Investeringssparkonto
  • Kapitalförsäkring
  • Löneväxling till pension (mindre lön, större pensionsavsättning)
  • Amortering eller belåning på bostad

De här sparformerna har alla sina fördelar och nackdelar. Löneväxling till pension är exempel­vis bara lönsamt om du har en månadslön över cirka 45 900 kronor (siffran gäller 2021). När du startar en ny sparform är det viktigt att du kollar upp skatte­reglerna kring sparformen, samt vilka avgifter du betalar.

Kostnadsfri, neutral pensionsrådgivning för medlemmar

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få kostnadsfri och neutral rådgivning kring ditt sparande från Lärarförsäkringar. Är du privat­anställd med ITP-avtalet, kan du också få hjälp av PTK:s rådgivningstjänst. Länk till annan webbplats.

Du kan också kontakta din bank för att diskutera din ekonomi och dina beslut. Men tänk på att bankens rådgivare samtidigt är säljare, som får provision när de förmedlar bankens egna produkter och tjänster till dig.


Allmän pension: Din rättighet enligt lag

Allmän pension: Din rättighet enligt lag

Den allmänna pensionen är den pension som du har rätt till enligt lag. Den beräknas på din pensions­grundande inkomst. De viktigaste delarna är inkoms...

Läs mer om Allmän pension
Länkar och läsning om pension

Länkar och läsning om pension

Här har vi samlat nyttiga sidor och lästips där du kan läsa mer om pension. Vi anger också för vem länken är av intresse: För alla, eller för dig som ...

Läs mer
Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Kostnadsfri, personlig rådgivning för dig som är medlem

Många som närmar sig sextio börjar längta efter att få gå i pension, medan andra gärna vill fortsätta jobba lite längre än till 65. Men vilka blir kon...

Så får du hjälp av Lärarförsäkringar

Uppdaterad