Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att tänka på kring trygghetsavtalen

En arbetsgivare som omfattas av ett omställningsavtal, ska kontakta den stiftelse/fond som man är ansluten till, så snart man befarar att en arbetsbrist kan komma att uppstå.

Det är nämligen av stor vikt att de ”aktiva insatser” som alla avtalen innehåller, kan komma igång så tidigt som möjligt.

Aktiva insatser är exempelvis kompetensutveckling som syftar till att den som riskerar uppsägning ska kunna erbjudas fortsatt eller annan anställning. De fonder och stiftelser som administrerar omställningsavtalen har kompetens och resurser för att ge individuellt stöd till de arbetstagare som riskerar uppsägning.

Om man som anställd uppfattar att arbetsgivaren inte tar initiativ till att få igång processen kring en omställning, ska man stöta på och uppmana till detta. Givetvis är det också angeläget att kontakta sina lokala fackliga ombud, för att säkra att den fackliga bevakningen av situationen fungerar.

En arbetsbrist, med varsel och uppsägningar är en allvarlig och komplicerad situation. Det är viktigt att på alla sätt se till att regelverken i lagar och avtal upprätthålls och att samverkan och förhandlingar hanteras korrekt. Bara på detta sätt kan de anställdas rättigheter bevakas och tillvaratas.

Som enskild anställd bör man ta reda på vilket omställningsavtal man omfattas av. Sök gärna upp den aktuella stiftelsens webbplats där det finns omfattande information om hur processen ska skötas, vilka förmåner och regler som gäller samt vilken service du kan få.


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2016-03-07 11.49

Hur får man barn att börja läsa? Författaren Marin Widmark samtalade om barns läsning då han gästade Lärarpodden. Idag på Världsbokdagen så är den frågan extra aktuell. Vilka är dina bästa tips? P...