Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Om du har blivit diskriminerad eller trakasserad på jobbet

Här får du vägledning om hur du kan agera och vem du kan vända dig till om du har blivit diskriminerad eller trakasserad på jobbet.

Om du är medlem i Lärarnas Riksförbund och utsätts för någon form av diskriminering på din arbetsplats så ska du vända dig till ditt fackliga ombud. Det är i första hand Lärarnas Riksförbund som företräder dig som medlem i dessa situationer. Diskrimineringsombudsmannen (DO) kan bara företräda en medlem om Lärarnas Riksförbund inte gör det.

Arbetsgivarens ansvar vid kännedom om trakasserier eller sexuella trakasserier

Om en arbetsgivare får veta att en anställd anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier av någon annan anställd eller praktikant på arbetsplatsen så är arbetsgivaren skyldig att utreda detta och i förekommande fall vidta åtgärder.

Förbud mot repressalier

Arbetsgivaren får naturligtvis inte utsätta den som har anmält diskriminering för bestraffningar eller hämndaktioner. Det innebär i så fall ett brott mot diskrimineringslagens förbud mot repressalier. Exempel på repressalier kan vara att få sämre löneutveckling, bli omplacerad, utfryst eller till och med uppsagd. Förbudet mot repressalier omfattar även personer som har medverkar i en utredning om diskriminerings eller trakasserier som rör någon annan.

Anmäl till polisen

Om det du har blivit utsatt för att betrakta som brottsligt enligt straffrättsliga bestämmelser bör du vända dig till polisen och göra en anmälan. Det kan till exempel vara om du har blivit utsatt för ofredande, misshandel eller våldtäkt.

Stödmaterial för ombud

Det finns anpassad information tillgänglig för dig som är ombud. För att ta del av det materialet behöver du logga in.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Matteus Canevall

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-17 15.41

Ansvarig redaktör för sidan: Karin Sjödin