Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Kränkningar på Internet

Det förekommer att elever filmar lärare i smyg, eller helt öppet, med till exempel mobilkameror.

Någon kanske också ha lagt ut uppgifter om en lärare på "nätet" (Internet)– och läraren känner sig kränkt av detta.

Om du som lärare blivit utsatt för exempelvis förtal, olaga hot eller hets mot folkgrupp på nätet bör du göra en polisanmälan hos närmaste polismyndighet.

Om det är en privatperson, eller blogg, som publicerat uppgifterna bör läraren först och främst vända sig till den person, eller blogg, som publicerat uppgifterna.

Om den  som lagt ut uppgifterna vägrar att rätta eller att ta bort dem kan kontakt tas med det företag som har hand om utrymmet där webbplatsen eller bloggen ligger och begära att uppgifterna tas bort. En webbplats eller blogg kan ligga hos en internet-operatör eller i ett webb- eller blogghotell.

En publicering kan också vara otillåten enligt personuppgiftslagen som ska skydda vår integritet. I personuppgiftslagen står det att personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. Namn, personnummer och ett foto som publiceras på nätet är också en personuppgift om man kan se vem bilden föreställer.

Ett foto som är en personuppgift kan innebära att hänsyn måste tas till reglerna i personuppgiftslagen. Om bilden läggs in i ett register som man kan komma åt via nätet krävs det oftast att den som finns med på bilden har gett sitt lov till det. Men det vanligaste är att bilderna ligger på en vanlig webbsida och då behöver personen på bilden inte ha gett sitt lov.

Bilderna får dock inte vara kränkande. Till exempel kan det vara kränkande att visa bilder på en person som är naken, berusad eller blir retad av andra. Då är det inte tillåtet att lägga ut bilden på nätet.

Om en lärare utsätts för kränkningar av detta slag på nätet, Internet, kan närmare information och råd om hur man bör agera lämnas av Datainspektionen direkt, eller deras webbplats där ytterligare fakta och information lämnas.


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Björn Cárdenas

Sidan senast uppdaterad: 2016-02-08 17.38