Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Väpnat våld i skolan

I flera länder har det förekommit allvarligt väpnat våld i skolan, däribland väpnat våld med skjutvapen i USA, Tyskland och Finland.

Kronan i Trollhättan, okt 2015

Väpnat våld i skolan kan också handla om användning av sprängmedel, farliga kemikalier, våld med knivar med mera.

Vid de allra flesta skolor kommer det aldrig att inträffa någon incident med väpnat våld – men eftersom sådant våld kan leda till allvarliga konsekvenser i skolan finns skäl att ta frågan på stort allvar.

Erfarenheten från andra länder visar att det är omöjligt att förutsäga i vilka områden och i vilken typ av skolor som väpnat våld kommer att inträffa. Därför är det bra om de som arbetar i skolor har mental förberedelse och insikter om olika möjliga handlingsalternativ.

Varje fall av väpnat våld är givetvis unikt och åtgärder som i en situation kan bidra till att skydda människor kanske inte alls fungerar i en annan. Samtidigt finns strategier som ofta kan bidra till att minska skada.

Kännedom och kunskap om dessa är givetvis av stort värde och Lärarnas Riksförbund anser att medvetenheten kring frågan om väpnat våld i skolan måste höjas från arbetsgivarens sida.

Väpnat våld i skolan – hur skolor kan agera om det händer

Lästips

Skolverket har gett ut skriften Väpnat våld i skolan – hur skolor kan agera om det händer. Skriften bör spridas, och diskuteras, på alla skolor.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Björn Cárdenas

Sidan senast uppdaterad: 2018-08-20 11.03

Ansvarig redaktör för sidan: Karin Sjödin