Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Skyddsombudets kvalifikationer

Skyddsombudet är en person med ”insikt i och intresse för arbetsmiljöfrågor” samt ”god förtrogenhet med arbetsförhållandena på arbetsplatsen.

I Arbetsmiljöförordningen står att till skyddsombud ska utses en person med ”insikt i och intresse för arbetsmiljöfrågor” samt ”god förtrogenhet med arbetsförhållandena inom sitt skyddsområde”.

Skyddsområde

Ett skyddsombud ansvarar alltså för ett skyddsområde. Är det fråga om ett mindre arbetsställe kan ett skyddsombud vara tillräckligt.

Är det däremot fråga om stora arbetsställen bör de i stället uppdelas i flera skyddsområden.

Ett skyddsområde kan omfatta en begränsad del av lokalerna, en viss organisatorisk enhet eller en bestämd grupp arbetstagare som skyddsombudet ska representera.

Skyddsombudets befogenheter är begränsade till skyddsombudets eget område. Därför är det av yttersta vikt att skyddsombudets skyddsområde är angivet.

Utbildning

Det är arbetsgivaren och arbetstagarna som gemensamt ska svara för att skyddsombudet får den utbildning som behövs för uppdraget.

Lagen lägger ett gemensamt ansvar för utbildningen på arbetsmarknadens parter. Kostnaden för utbildningen får däremot arbetsgivaren stå för.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Björn Cárdenas

Sidan senast uppdaterad: 2016-03-09 16.58

Ansvarig redaktör för sidan: Karin Sjödin