Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ledighet som arbetsgivaren beviljar

Behöver du vara ledig av en anledning som inte finns med i ditt kollektivavtal eller i lagar? Då ska du ansöka om ledigt hos din arbetsgivare, som i dessa fall har rätt att bevilja eller avslå din ledighetsansökan efter sin egen policy.

Om du önskar vara ledig från arbetet av andra skäl än de som är reglerade i lag eller avtal ska du ansöka om ledighet hos arbetsgivaren. Det kallas ledighet för enskild angelägenhet.

Arbetsgivaren ska då, utifrån sin egen policy, bevilja eller avslå din ansökan. Det ligger alltså helt inom arbetsgivarens rätt att leda verksamheten att ta ställning till din ledighetsansökan.

Många större arbetsgivare har skriftliga riktlinjer för vilka typer av ledigheter som beviljas, längden på ledigheterna och vilka som har befogenhet att bevilja eller avslå ledighet. Hos offentliga arbetsgivare ska sådana befogenheter framgå av upprättade delegationsordningar.

Att tänka på vid ledighet 

Om du funderar på att ansöka om en ledighet för en viss period för enskild angelägenhet är det viktigt att känna till att en sökt och beviljad ledighet gäller. Du har alltså ingen rättighet att i förtid avbryta en sådan ledighet för att återgå i arbete.

Om du till exempel får ledigt för att pröva ett annat arbete och detta inte fungerar som tänkt, måste du själv ta ansvar för din försörjning under den beviljade ledighetsperioden. Det är därför viktigt att du noga tänker igenom saken, innan du begär ledighet.

Rapportera fel på sidan





Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Davidsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-24 15.15

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Bohlin