Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Av arbetsgivaren beviljad ledighet

Den som önskar vara ledig från sitt arbete ‑ av andra skäl än de som är reglerade i lag eller avtal – får ansöka om ledighet hos arbetsgivaren.

Arbetsgivaren får då, utifrån sin egen policy, bevilja eller avslå ansökan. Det ligger alltså helt inom arbetsgivarens rätt att leda verksamheten, att ta ställning till en sådan ansökan.

Många större arbetsgivare har skriftligt upprättade riktlinjer, ofta som en del av personalpolitiska dokument, för vilka ledigheter som beviljas, längden på ledigheterna och vilka som har befogenhet att bevilja eller avslå ledighet. Hos offentliga arbetsgivare ska sådana befogenheter framgå av upprättade delegationsordningar.

Att tänka på vid ledighet 

För den som överväger att ansöka om en ledighet för en viss period för, som det heter, enskild angelägenhet, är det viktigt att känna till följande: En sökt och beviljad ledighet gäller. Det finns alltså ingen rättighet att i förtid avbryta en sådan ledighet, för att återgå i arbete.

Om man till exempel får ledigt för att pröva ett annat arbete och detta inte fungerar som tänkt, måste man själv ta ansvar för sin försörjning under den beviljade ledighetsperioden. Det är därför viktigt att noga tänka igenom saken, innan man begär ledighet från sitt ordinarie arbete.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Elisabeth Ollesdotter

Sidan senast uppdaterad: 2016-03-07 16.51