Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Därför är kollektivavtalet viktigt för dig

Ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisation som reglerar villkor för anställning och förhållanden i övrigt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är det korta svaret på frågan om vad ett kollektivavtal är.

 I den så kallade ”svenska modellen” är kollektivavtal en grundläggande byggsten.

– I Sverige är våra arbetsmarknadslagar allmänt innehållsfattiga. De reglerar ganska lite jämfört med andra länder i Västeuropa. Därför är det oerhört viktigt att det finns kollektivavtal, säger Thomas Petersson, regional ombudsman på Lärarnas Riksförbund i region syd.

Det finns ett femtontal olika kollektivavtal för lärare och studie- och yrkesvägledare inom kommunal, privat och statlig sektor. Vilket kollektivavtal som gäller just dig beror på var du är anställd. Det största avtalet är det kommunala avtalet. Inom den privata sektorn är Almega Tjänsteföretagen, Friskoleavtalet störst.

Kollektivavtalet reglerar det mesta som gäller förhållandet mellan den anställde och arbetsgivaren, men inte allt. Avtalet är per definition en paketlösning.

– I ärlighetens namn är vissa delar viktigare för oss som fackförbund, andra är viktigare för arbetsgivaren. Det är det som är ett avtal, en kompromiss om det man kan komma överens om, säger Thomas Petersson.

Du som enskild LR-medlem behöver inte kunna alla detaljer i avtalet, men det är ändå bra att vara insatt.

– Är man ny som lärare eller vägledare är det bra att veta att det finns ett kollektivavtal som tar hand om det hela så att man själv inte behöver lägga tid och kraft på att sätta sig in i allt. Men det är jättebra att ha koll på grunderna, säger Thomas Petersson.

Artikel ur Skolvärlden nr 3, 2018


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Björn Cárdenas

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-22 15.27

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Reuterskiöld