Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Sjukledighet

När du är så sjuk att du inte kan arbeta får du sjuklön från din arbetsgivare under de 14 första dagarna. Du måste sjukanmäla dig för att kunna få ersättningen. Är du sjuk under en längre period ersätts sjuklönen av sjukpenning som betalas ut av Försäkringskassan. Om du omfattas av ett kollektivavtal kan du under tiden med sjukpenning även ha rätt till kompletterande ersättning från arbetsgivaren.


Sjukanmälan och läkarintyg

Om du är sjuk och inte kan arbeta ska du så snart som möjligt sjukanmäla dig till din arbetsgivare. Rutinerna för hur man ska sjukanmäla sig kan se olika ut, det är därför viktigt att du känner till vad som gäller för dig.

Är du sjuk i mer än sju dagar ska du lämna ett intyg från din läkare till arbetsgivaren som bekräftar att du är sjuk och inte kan arbeta. I vissa fall har arbetsgivaren möjlighet att begära in ett sådant intyg tidigare än från åttonde dagen.

Sjuklön och sjukpenning

De första fjorton dagarna du är sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig. Sjuklönen är 80 procent av din lön.

Efter de fjorton första dagarna ersätts sjuklönen av sjukpenning som utbetalas av Försäkringskassan Om du omfattas av ett kollektivavtal kan du under tid med sjukpenning även ha rätt till kompletterande ersättning från arbetsgivaren. Ring medlemsjouren för att ta reda på vad som gäller för dig (08-613 27 00).

Karensdag

Den första dagen i en sjukperiod är en karensdag, då du inte har rätt till någon ersättning. Detta gäller oavsett om du har sjuklön eller sjukpenning.

Om du varit sjuk, börjar arbeta och blir sjuk igen inom fem kalenderdagar, slipper du karensdagen och får ersättning redan från den första sjukdagen.

Sjuk eller skadad av ditt arbete?

Arbetsskador är olyckor som händer på arbetet eller på väg till och från arbetet. Det kan också vara sjukdomar som beror på arbetet. Både fysiska och psykiska besvär kan klassas som arbetsskada.

Om du misstänker att du kan ha drabbats av en arbetsskada är det är viktigt att detta anmäls.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Matteus Canevall

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-17 14.29

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Bohlin