Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Semester

Enligt semesterlagen har alla anställda i Sverige rätt att vara lediga från arbetet för semester fem veckor (25 semesterdagar) per år.

Rätten till själva ledigheten är ovillkorlig och oberoende av anställningsform, tjänstgöringsgrad, anställningstid etcetera.

En helt annan sak är rätten till lön under semesterledigheten. Den tjänas normalt in genom att man arbetar under en intjänandeperiod.

I vissa fall kan även en ledighet från arbetet innebära att man tjänar in rätt till betald semester, det regleras också i semesterlagen. Man kan på det sättet tjäna in betald semester under en viss tid vid sjukdom, föräldraledighet och vissa andra ledigheter.

Semesterlagen är till vissa delar dispositiv. Det betyder att kollektivavtalen kan innehålla bestämmelser som ersätter eller fyller på reglerna i lagen. På detta sätt har till exempel både statligt och kommunalt anställda längre semester med stigande ålder. 

Det är också tillåtet för en enskild arbetstagare att komma överens med sin arbetsgivare om bättre semestervillkor än vad lagen ger rätt till. Det är däremot inte tillåtet att komma överens om sämre villkor är semesterlagens, vare sig genom kollektivavtal eller enskilda överenskommelser.

Bland privatanställda tjänstemän är det vanligt att man kommer överens om längre semester i utbyte mot att avstå rätten till övertidsersättning.Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Davidsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-29 15.42