Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Studieledighet

Du som är anställd har rätt att vara ledig från arbetet för att studera. Men det är inte samma sak som att du har rätt till ekonomisk ersättning under tiden.

Studieledighetslagen ger dig rätt att vara ledig. I vissa fall har du rätt till ekonomisk ersättning, men det regleras i lagstiftningen om studiestöd i kollektivavtal.

Ibland betalar arbetsgivaren lön under tiden

Vissa arbetsgivare kan ha som policy att du får behålla hela eller delar av lönen i samband med studier som höjer kompetensen i arbetet. I så fall kan arbetsgivaren ställa villkor för att betala lön, till exempel att du förbinder dig att delge arbetskamrater dina nya kunskaper, eller att du stannar kvar i anställningen under en viss period efter dina avslutade studier.

Du kan studera vilket ämne du vill

Studierna behöver inte ha något samband med den anställning du vill vara ledig från. Det som krävs är att du kan visa att det rör sig om studier i någon organiserad form, med en studieplan eller liknande. Du har också skyldighet att redovisa att studierna genomförs.

Arbetsgivaren kan inte neka dig ledigt

Arbetsgivaren kan inte neka ledigheten, men kan om det finns sakliga skäl för detta, skjuta upp den begärda ledigheten i högst sex månader.

Du har rätt att i förtid börja jobba igen

Den som är studieledig har också rätt att i förtid avbryta ledigheten och återgå till arbetet, om studierna av något skäl inte fullföljs.

Generös lag ger rätt att vara ledig för studier

Studieledighetslagen ger arbetstagare en i princip obegränsad rätt att vara ledig från arbetet för att studera. Sverige anses ha unikt generösa regler.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Ingrid Lindholm

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-24 15.14

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Bohlin