Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

A-kassa och inkomstförsäkring

Blir du arbetslös har du som är medlem i a-kassan rätt till ersättning.

Ett medlemskap i Lärarnas Riksförbund innebär inte att du automatiskt blir medlem i a-kassan, utan du måste själv ansöka om medlemskapet i a-kassan.

Om du som lärare blir av med jobbet har anställningsformen betydelse för a-kassan. Som lärare kan du ha ferielön och semester­lön eller jobba med klocktimmar och lektionstimmar. Den som arbetat in ferielön kan till exempel inte få arbetslöshetsersättning för den del av sommarlovet som man har rätt till ferielön. Mer info finns på Akademikernas a-kassas webbplats.

Akademikernas A-kassa

Akademikernas a-kassa har drygt 600 000 medlemmar och är landets största a-kassa. Avgiften är låg, och är du medlem ingår dessutom en förmånlig inkomstförsäkring i ditt medlemskap i Lärarnas Riksförbund.

Läs mer om din a-kassa på Akademikernas a-kassas webbplats.

Inkomstförsäkringen

För att säkra din ekonomi ytterligare finns det inkomstförsäkringar. Avgiften för inkomstförsäkringen ingår (sedan 2009) i Lärarnas Riksförbunds medlemsavgift. Det innebär att du automatiskt ansluts till inkomstförsäkringen när du blir medlem och du behöver inte teckna någon inkomstförsäkring själv. Då inkomstförsäkringen är ett komplement till den ersättning du får från a-kassan, måste du vara medlem i a-kassan för att ta del av inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkringen innebär att du som uppfyller a-kassans krav kan få upp till 80 procent av din ordinarie lön upp till 60 000 kronor vid arbetslöshet, upp till 200 dagar.

Från september 2015 höjdes den inkomstrelaterade ersättningen. Den högsta dagpenningen är 910 kronor de första hundra dagarna och därefter blir den 760 kronor. Det innebär att den som har tjänat 25 025 kronor i månaden får högsta dagpenningen. Är man arbetslös på heltid får man då 20 020 kronor före skatt. Inkomstförsäkringen ska komplettera upp till 80 procent av den ursprungliga lönen.

Har du tecknat andra inkomstförsäkringar?

Har du själv tecknat en separat inkomstförsäkring hos något annat försäkringsbolag bör du se över försäkringens villkor och giltighet.

Det kan vara så att du betalar för en försäkring som inte ger dig mer ersättning än den inkomstförsäkring du redan har genom ditt medlemskap i Lärarnas Riksförbund.

Inkomstförsäkringen hanteras av Lärarförsäkringar, vars verksamhet är en del av din medlemsservice och bedrivs utan vinstintresse.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna-Karin Boréus

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-01 13.26

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Bohlin