Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

A-kassa och inkomstförsäkring

Blir du arbetslös har du som är medlem i a-kassan rätt till ersättning.

Ett medlemskap i Lärarnas Riksförbund innebär inte att du automatiskt blir medlem i a-kassan, utan du måste själv ansöka om medlemskapet i a-kassan.

Om du som lärare blir av med jobbet har anställningsformen betydelse för a-kassan. Som lärare kan du ha ferielön och semestertjänst eller jobba med klocktimmar och lektionstimmar. Den som arbetat in ferielön kan till exempel inte få arbetslöshetsersättning för den del av sommarlovet som man har rätt till ferielön. Mer info finns på aea.se

Akademikernas A-kassa

AEA har drygt 600 000 medlemmar och är landets största a-kassa. Avgiften är låg, och är du medlem ingår dessutom en förmånlig inkomstförsäkring i ditt medlemskap i Lärarnas Riksförbund.

Läs mer om din a-kassa på Akademikernas a-kassas webbplats.

Behåll din låga a-kasseavgift

Akademikernas a-kassa höjde den 1 januari 2016 sin a-kasseavgift från 90 kronor till 100 kronor i månaden. Du som är medlem i Lärarnas Riksförbund slipper dock höjningen och får fortsätta betala 90 kronor per månad i a-kasseavgift, förutsatt att du betalar in avgiften till a-kassan samtidigt som du betalar din medlemsavgift till förbundet. Gå in på lr.se/minsida och ”Mina medlemsuppgifter” så ser du om du betalar din avgift till Akademikernas a-kassa via förbundet idag.

Om du betalar avgiften direkt till Akademikernas a-kassa så får du nu betala 100 kronor. Vill du börja betala avgiften tillsammans med förbundsavgiften så kan du kontakta Lärarnas Riksförbunds medlemsenhet på medlem@lr.se eller 08-613 27 00.  

Inkomstförsäkringen

För att säkra din ekonomi ytterligare finns det inkomstförsäkringar. Avgiften för inkomstförsäkringen ingår, sedan 1 juli 2009, i Lärarnas Riksförbunds medlemsavgift. Det innebär att du automatiskt ansluts till inkomstförsäkringen när du blir medlem och du behöver inte teckna någon inkomstförsäkring själv. Då inkomstförsäkringen är ett komplement till den ersättning du får från a-kassan, måste du vara medlem i a-kassan för att ta del av inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkringen innebär att den som uppfyller a-kassans krav kan få upp till 80 procent av din ordinarie lön upp till 60 000 kronor vid arbetslöshet upp till 200 dagar.

Från den 7 september 2015 höjdes den inkomstrelaterade ersättningen. Den högsta dagpenningen är 910 kr de första hundra dagarna och därefter blir den 760 kronor. Det innebär att den som har tjänat 25 025 kr i månaden får högsta dagpenningen. Är man arbetslös på heltid får man då 20 020 kr före skatt. Inkomstförsäkringen ska komplettera upp till 80% av din ursprungliga lön.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-22 11.01